“Ben” Taramaları Türkiye Genelinde Ücretsiz Başlıyor
“Ben” Taramaları Türkiye Genelinde Ücretsiz Başlıyor
Kolunuzda 20’den Fazla “Ben” Varsa Dikkat !
Son yıllarda ülkemizde görülme sıklığı artan cilt kanserinin erken dönemlerde tespiti ve kişileri bu konuda bilgilendirmek amacıyla ülke genelinde 17 il ve toplam 41 merkezde ücretsiz “ben” taramalarının başlatılacağı açıklandı. Uzmanlar özellikle vücudunuzda 50’nin üzerinde, kollarınızda ise 20’nin üzerinde “ben” varsa dikkatli olmanız gerektiği ve bunların kansere karşı risk faktörü taşıdığını belirterek kontrol çağrısında bulundu.
Euromelanoma Türkiye Başkanı olan ve cilt kanseri ile ilgili uluslararası alanlarda farkındalık çalışmaları yürüten Prof. Dr. Akay yaptığı açıklamada, bu kanser çeşidi ve Türkiye genelinde Türk Dermatoloji Derneğiyle başlatılacak ücretsiz “ben” tarama uygulamaları hakkında bazı bilgileri paylaştı.
“Melanom” cilt kanserleri içerisinde olan en tehlikeli türdür. “Melanomun” erken tespit edilememesi halinde hızlı bir şekilde yayılarak ölümlere neden olduğunu anlatan Prof.Dr. Akay, “Melanom erken yakalandığında hiçbir risk oluşturmuyor. Bunun için tek tedavi yöntemi, lezyonun genişletilerek çıkarılmasıdır. Ardından ise hastalar birtakım koruyucu önlemler ve kontrol muayeneleriyle izlenir.” şeklinde açıkladı.
Avustralya, ABD ve bazı Avrupa ülkeleri gibi güneş maruziyetinin fazla olduğu ve açık tenli kişilerin yoğun yaşadığı bölgelerde “melanomun” özellikle daha sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Akay, “Eskiden ülkemizde deri kanseri bu kadar sık görülmüyordu. Ama güneşe maruz kalma süresinin artmasıyla ülkemizde de son birkaç senede deri kanserinin görülme sıklığı artmıştır.” diye konuştu.
18 YAŞ ALTINA UYARI
Cilt kanserinin artık çok daha genç yaş gruplarında da görüldüğüne de işaret eden Prof. Dr. Akay, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Deri kanserinde en önemli nokta vücuda yayılma aşamasını engellemek için erken tanı tespiti ve korunmadır. Yeşil veya mavi gözlü, sarı saçlı, açık tenli, çillenmeye yatkın cilt tipi olanlar, yüzünde, omuzlarında çillenme bulunanlar ve özellikle 18 yaşına kadar en az bir defa su toplayacak şekilde güneş yanığı olan kişiler risk grubunda yer alıyor. Bunlar dışında dikkat edilmesi gereken diğer bir husus aile hikayesidir. Birtakım genetik hastalıklar da riski artıran faktörlerden biridir.”
20’DEN FAZLA “BEN”İ OLANLAR DİKKAT!
Prof. Dr. Akay, vücutta bulunan benlerin büyüyüp büyümediğinin mutlaka bir uzman tarafından takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Özellikle vücudunuzda 50’nin üstünde, kollarınızda ise 20’nin üstünde “ben” varsa bunlar melanom kanseri gelişimi açısından risk faktörleridir. Bu riskleri taşıyan bireylerin mutlaka belirli periyotlarda, en azından yılda bir defa bilgisayarlı dermatoskopi cihazlarıyla taramalarının yapılması gerekiyor.” dedi.
Dermatoskopi taramalarında kişilerin benlerinin kayıt altına alındığını belirten Prof. Dr. Akay, dermatoskopi taramalarıyla bende oluşan en ufak bir değişikliğin bile saptanabildiğini, bu şekilde kanserin çok erken aşamalarda yakalanabildiğini açıkladı.
SOLARYUMA DİKKAT!
Prof. Dr. Akay, solaryumun da cilt kanseri açısından ciddi bir risk faktörü taşıdığını vurguladı. “Deri kanseri açısından solaryum ciddi risklere neden oluyor. Bizlerin tavsiyesi solaryuma hiç girilmemesi. Bir defa solaryuma girmek bile melanom riskini katlayarak artırıyor.” uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Akay, ABD ve Avrupa’da solaryuma girme yaşının 18 yaş üstü olduğuna dikkati çekerek, bir uzman olarak her yaş grubunda solaryumu önermediklerinin altını çizdi.
GÜNEŞ KORUYUCU KULLANILMALI
Özellikle tarlada çalışan kişilerin sürekli güneşe maruz kalması sebebiyle risk altında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akay, bu uyarılarda bulundu:
“Güneşin aşşırı yoğun olduğu, 10.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca güneşe maruz kalmaktan sakınılmalıdır. Bu saatler aralığında havuza, denize girilecekse çok sıkı korunma yöntemleri alınmalıdır. Güneş koruyucu kullanımı oldukça önemli, kullanılan koruyucular hem UVA hem de UVB içermeli, dışarı çıkmadan 20-25 dakika önce güneş koruyucu kalın bir tabaka şeklinde sürülerek deriye iyice yedirilmelidir. En iyi güneş koruyucunun etkinliği bile 3,5-4 saat sürdüğünden, güneş kremi sürme işlemi gün içerisinde tekrar edilmelidir.
Yine şapka kullanımı oldukça önemli. Kıyafet konusunda da beyaz veya açık renkli giysiler güneş ışınlarının yansımasına ve güneş maruziyetinin artmasına sebep olmakta. Koyu renkli giysiler ise ışığın emilmesini sağlamaktadır. Bu sebeple dışarıda güneş altında gezerken koyu renkli giysilerin tercih edilmesini öneriyoruz.”
Prof. Dr. Akay, vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminini güneşten nasıl doğru bir şekilde alınabileceği ile ilgili de şu bilgileri paylaştı:
“Günün belirli saatlerde D vitamininin vücutta sentezi daha çok olmaktadır. Bu da bizlerin aslında güneşe çıkmayın diye uyardığımız 10.00-10.30, 14.00-14.30 saat aralıklarıdır. Ama güneş kremini tüm vücuda sürerek, sadece kolumuzun iç kısmında ufak bir bölüme uygulamayıp 10 dakika güneşe tuttuğumuzda D vitamini sentezini çok iyi bir şekilde yapabiliriz.”
17 İL VE TOPLAM 41 MERKEZDE ÜCRETSİZ YAPILACAK
Türk Dermatoloji Derneğiyle birlikte ülkemiz genelinde cilt kanseri taramalarının başlatılacağını vurgulayan Prof. Dr. Bengü Nisa Akay, “Tüm bölgeleri içine kapsayan 17 şehir ve toplam 41 merkezde 22-30 Mayıs tarihleri arasında ücretsiz ‘ben’ taramaları yapılacak. Taramalarda biraylarin tüm vücut muayeneleri yapılarak, herhangi bir risk olup olmadığı belirlenecek. Kişilere bu taramalarda deri kanserinden korunma yolları ve güneş koruyucu kullanımının önemi hakkında bilgilendirmeler sağlanacaktır.” diye açıkladı.
Merkezlerdeki “ben” tarama tarihlerinin derneğin web sitesi üzerinde duyurulacağını açıklayan Akay, ” Ülkemizde deri kanserinin görülme sıklığı çok fazla arttı. Bunları erken tespit edebilmek oldukça önemli. Taramaları bu amaçla gerçekleştiriyoruz. Hayatlarında bir defa bile olsa bütün vatandaşlarımızı bu ücretsiz taramalara katılmaya davet ediyoruz.” çağrısında bulundu.