İktisat Ve İşletme Mezunlarının İş Meslek Alanları Nelerdir?

İktisat Ve İşletme Mezunlarının İş Meslek Alanları Nelerdir?

İktisat Ve İşletme Mezunlarının İş Meslek Alanları Nelerdir?

 

Ülkemizde en çok mezunu bulunan iktisadi ve idari bilimler fakültesi ile işletme fakültesi mezunları çok geniş olanaklarına sahip olsalar da mezun çokluğundan ve iş sektörünün durgun olmasından kaynaklı biraz iş konusunda sıkıntı yaşasalar da her bakımdan en çok iş alanına sahip bölümlerdir. İşletme mezunları meslek alanları diğer bölümlere biraz daha fazla olmasından kaynaklı olarak bu bölümler çok fazla mezun sayısına ulaştı.

Hem devlet kurumlarında hem de özel sektörü de her türlü iş bulma olanaklarının bulunmasının yanı sıra bu bölümden mezun olan insanlar kendilerini biraz geliştirmeleri durumunda çok iyi yerlere gelebilmeleri oldukça yüksek ihtimal. İktisat ve işletme mezunları masa başı olan her işte rahatça çalışabilecek kabiliyetleri bulunmaktadır. Bu işler bir üniversitenin öğrenci işleri bölümü de olabilir bir bakanlığın müsteşarlığı da olabilir. Tamamen kişinin kendini yetiştirme şekline bağlı olarak değişkenlik gösteren bir bölümdür. Devlet kadroları

 

 İktisat Bölümü İş Alanları

 

Öncelikle iktisat bölümleri bankacılık sektörünün önemli lisans bölümüdür. Bu bölümden mezun olan insanlar bankacılık mesleğinin tabanını oluşturmaktadır. İktisat mezunları bankalarda öncelikle düşük vazifelerle çalışıyor gibi görülseler de bu bölüm mezunlarının çalışma kapasitelerine göre yükselme imkânları verilmektedir. Hatta ilk olarak yükselme olanaklarında onlara fırsat tanınmaktadır. İki yıllık mezunlar da olmasına rağmen iktisat mezunları bu konuda daha şanslı diyebiliriz.

İktisat mezunlarının bankacılık haricinde kamuda birçok iş imkânı olmaktadır. Kamu personel sınavında gerekli puanı aldıkları taktirde devlet kurumlarının birçoğu iktisat mezunu çalıştırmayı tercih ediyorlar. İktisat mezunları meslek alanları iş olanakları içerisinde bankacılık haricinde muhasebe, idari yargı sınavları gibi başka alanlarda bulunmaktadır. Kendilerini yetiştirerek lisans eğitimlerini yüksek lisans ve doktora ile destekledikleri taktirde iyi birer ekonomist olma şansları da bulunmaktadır. Özellikle bankalar üst düzey yönetici kadrolarını iktisat mezunlarının arasından seçmektedir.

 

iktisat-ve-isletme-mezunlari-meslek-alanlari

iktisat-ve-isletme-mezunlari-meslek-alanlari

 

 İşletme Bölümü İş Alanları

 

İşletme bölümü iktisata göre biraz daha geniş diyebiliriz. İşletme bölümü bünyesinde aldığı dersler bakımından şirket ortamlarında muhasebe, pazarlama, insan kaynakları yönetimi ve idari kadrolarda rahatlıkla görev alabilirler. Yabancı dil öğreniminin günümüzde fazlası ile gerekli olduğunu düşünecek olursak bu bölümde de iyi bir şirket ortamında iş bulmak isteyen bireylere yabancı dil öğrenmeleri tavsiye edilmektedir. Son yıllarda oldukça gelişme gösteren insan kaynakları yönetimi oldukça popüler bir meslek haline geldi. Bu alanda yüksek lisans yaparak uzman bir insan kaynakları müdürü ya da uzmanı olabilmek için mutlaka işletme bölümü fakültesi mezunu olmanız gerekmektedir. Birçok şirket insan kaynakları yönetimine ağırlık verdiği için bu alanda bölüm mezunları kendilerini yetiştirmek konusunda oldukça çaba sarf ediyorlar. Bu bölüm mezunları yine kamu personel sınavından yüksek puan aldıkları taktirde mutlaka devlet sektöründe iyi iş olanaklarına sahip olmaktadırlar.

Kamu personel sınavının A grubunda sınava giren öğrenciler uzman memurluklarla bakanlık bünyelerinde iş sahibi olma hakkını da elde etmektedirler. Çeşitli idari kadroların personel açıkları yine işletme ve iktisat mezunlarından sağlanmaktadır. Ancak bunun için iyi bir performans sergilemek gerekmektedir. İşletme bölümü mezunları özel sektörde bir şirketin muhasebe departmanından yönetim departmanına kadar olan tüm bölümlerde çalışabilecek kapasitede bir iş gücü yetiştirmektedir. Muhasebe bölümünde işe giren bir işletme mezunu zamanla yükselerek bir şirket müdürlüğüne rahatlıkla gelebilir ve daha iyi yerlere sıçrama yapabilir. İdari hakimlik sınavlarında da yine bu iki bölüme fırsat tanınmış ve sınavlarda başarı gösterildiği taktirde Adalet Bakanlığı bu iki bölümden idare hakimi olarak her yıl personel alımı yapmaktadır.

 

 

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz