DİŞLER BEYAZ MI OLMALI?

DİŞLER BEYAZ MI OLMALI?
Herkes Holywood ünlüleri gibi beyaz dişler ister. Ama araştırmalar sonucu %18-58 arasında insanın diş renginden memnun olmadığını gösteriyor. Amerika’da en çok istenen ve tercih edilen tedavi diş beyazlatmadır. Buna rağmen İngilizler bu konuya o kadar çok da önem vermezler. Harika dizilimli bembeyaz dişler tüm basında ve magazin insanların dikkatini çeker. Bu sebepten dolayı beyaz dişler hem çekici görünür hem de sağlıklı olduğunu düşünürüz. Böyle düşünülmesi çok doğaldır. Fakat bu dişlerin hue değeri inteinsik renge bağlıdır. Bu da yaş ve genetik faktörün yanı sıra bazı ilaç kullanımı, yeme-içme ve sigaraya bağlı olarak değişir. Yaş ilerledikçe dişler daha da sarı görünmeye başlar. Bunun nedeni dişlerin mine tabakasının yıllar içinde aşınması ve alt kısımda bulunan daha sarı olarak görünen dentin tabakasının belirgin hale gelmesidir. Soslu yemekler veya kahve-çay dişlerin üstünde kaldığı zaman kromojen adı verilen renkli komponentleri bırakır. Bunlara bir de mantarlar ve bakteri eşlik edince yeşil-gri tüylü görünen lekeler oluşur.
Asitli gıda tüketimi diş yüzeyini pürüzlendireceğinden kaynaklı leke oluşması için uygun ortam sağlar. Kahve ve çay bardağını yıkamadan 1 gün bekletilirse o lekenin ne kadar zor çıkacağını düşünün. Ama bembeyaz dişlere sahip olmanın anlamı dişlerde çürüğün olmaması değildir. Ara yüzlerde ya da görünmeyen kısımlarda çürük olabilir. Diğer yandan bembeyaz dişlere sahip olunmayabilir fakat yine de çok sağlıklı dişlere sahip olunabilir. Bu yüzden mutlaka diş hekimine kontrol ettirilmelidir.
Buna rağmen beyaz dişler istenirse aşındırıcı macunlardan, strip zımparalara kadar pek çok malzeme marketlerde satılır. Bunların çoğu dişte aşındırma yaptığı için kalıcı hasara sebep olur. Bir kısmı da ağartıcı ajanla üstüne beyazlatıyor. Hatta bazı malzemeler mavimsi bir katman oluşturarak adeta dişe makyaj yapar. Bunların hepsi zararlıdır. Kimi insanda geçici bir hassasiyete sebep olur. Yeme-içme ve fırçalama alışkanlığına dikkat edilirse yılda 1 ya da 2 yılda bir yapılmasında hiçbir sakınca yoktur.