Doğal Anti-Enflamatuar Diyeti Nedir?

Doğal Anti-Enflamatuar Diyeti Nedir?
Doğal anti-enflamatuarlar, vücudunuzdaki enflamasyon riskinizi azaltmak için yiyebileceğiniz gıdalardır. Eğer enflamasyona neden olan bir durumunuz varsa, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz yardımcı olabilir.
İlaçlar ve diğer tedaviler önemlidir, ancak birçok uzman, anti-enflamatuar bir diyetin de yardımcı olabileceğini söyler. Romatoid artrit gibi bir durumunuz varsa, tabağınızdaki yiyecekleri değiştirmek sihirli bir çözüm olmayacaktır. Ancak anti-enflamatuar bir diyet, size sahip olduğunuz alevlenme sayısını azaltabilir veya ağrınızı birkaç notaya indirebilir.
Anti-enflamatuar bir diyet genel olarak sağlıklı olarak kabul edilir. Durumunuzla ilgili yardımcı olmasa bile, başka sorunların oluşma olasılığını azaltabilir.
Anti-Enflamatuar Gıdalar
Herhangi bir ana akım beslenme uzmanı, anti-enflamatuar gıdaları tüketmenizi teşvik edecektir. Bunlar arasında çok çeşitli meyve ve sebzeler, tam tahıllar, bitki bazlı proteinler (fasulye ve fındık gibi), yağlı balıklar ve taze otlar ve baharatlar bulunur.
Meyve ve sebzeler: Çeşitlilik ve renkli çeşitler tercih edin. Araştırmalar, ıspanak ve lahana gibi C vitamini açısından zengin yapraklı yeşilliklerin enflamasyonu azalttığını, kiraz, ahududu ve böğürtlen gibi meyvelerin rengine neden olan maddenin de aynı etkisini gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Tam tahıllar: Yulaf ezmesi, esmer pirinç, tam buğday ekmeği ve diğer işlenmemiş tahıllar genellikle yüksek lif içerir ve lif de enflamasyona yardımcı olabilir.
Fasulye: Yüksek lif içerirler, ayrıca antioksidanlar ve diğer anti-enflamatuar maddelerle doludurlar.
Fındık: İnflamasyonu durdurmaya yardımcı olan sağlıklı bir yağ türüne sahiptirler (zeytinyağı ve avokado da iyi kaynaklardır). Gün boyunca sadece bir avuç fındık tüketin, aksi takdirde yağ ve kaloriler artacaktır.
Balık: Haftada en az iki kez tabağınıza ekleyin. Somon, ton balığı ve sardalya hepsi enflamasyonla mücadele eden omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.
Otlar ve baharatlar: Yiyeceklerinize antioksidanlar (ve lezzet) eklerler. Curry tozunda bulunan zerdeçal, güçlü bir madde olan kurkumin ile bunu yapar. Sarımsak ise vücudunuzun enflamasyonu artıran maddeleri üretme yeteneğini azaltır.
Enflamatuar Gıdalar
Herhangi bir şey yüksek düzeyde işlenmiş, aşırı yağlı veya aşırı tatlıysa, enflamasyonunuz varsa iyi bir seçenek değildir.
Tatlılar, kekler ve kurabiyeler ve gazlı içecekler: Besin açısından yoğun değillerdir ve fazla yemeniz kolaydır, bu da kilo alımına, yüksek kan şekeri ve yüksek kolesterol’e (tüm enflamasyonla ilgili) neden olabilir. Şeker vücudunuzun enflamatuar mesajcıları olarak adlandırılan sitokinler serbest bırakmasına neden olur. Gazlı içecekler ve diğer tatlı içecekler ana suçlulardır. Anti-enflamatuar diyet uzmanları genellikle agave ve bal dahil tüm eklenmiş şekerleri kesmeniz gerektiğini söyler.
Yüksek yağlı ve işlenmiş kırmızı et (sosis gibi): Bunlar çok miktarda doymuş yağ içerir, her gün küçük bir miktarın üzerine çıkarsanız enflamasyona neden olabilir.
Tereyağı, tam yağlı süt ve peynir: Yine, sorun doymuş yağdır. Bunun yerine, az yağlı süt ürünleri tüketin. Enflamatuar kabul edilmezler.
Patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer kızarmış yiyecekler: Sebzeleri bitkisel yağda pişirmek sağlıklı hale getirmez. Mısır yağı, ayçiçek yağı ve diğer bitkisel yağların hepsi omega-6 yağ asitlerine sahiptir. Bazı omega-6-larınıza ihtiyacınız var, ancak çok fazla alırsanız vücudunuzdaki omega-6’lar ve omega-3’ler arasındaki dengeyi bozar ve daha fazla enflamasyona neden olursunuz.
Kahve kremleri, margarin ve kısmen hidrojenize edilmiş yağ içeren diğer ürünler: Kısmen hidrojenize edilmiş yağları içeren trans yağlar LDL kolesterolünüzü yükseltir ve bu da enflamasyona neden olur. Yemek için güvenli bir miktarı yoktur, bu nedenle bunlardan kaçının.
Buğday, çavdar ve arpa: Buradaki odak noktası gluten ve tartışmalıdır. Çölyak hastalığı olan kişiler gluteni tüketmemelidir. Ancak herkes için, tam tahılların iyiliği açıkça ortaya konmuştur.
Kronik Enflamasyon Riskleri
Enflamasyon vücudunuzda doğal olarak meydana gelir. Enflamasyon toksinlere, enfeksiyonlara ve yaralanmalara karşı koruma sağlar, ancak çok sık gerçekleştiğinde hastalıklara neden olabilir. Uzmanlar uzun vadeli (kronik) enflamasyonu şu hastalıklara bağlıyorlar:
Kanser
Kalp hastalığı
Diyabet
Alzheimer hastalığı
Depresyon
Yediğiniz şeyleri değiştirerek kronik enflamasyon riskinizi azaltabilirsiniz.
NOT: Web sitemizde yer alan özellikle sağlık ile ilgili makaleler internet üzerinden web siteleri araştırılarak yazılmış makalelerdir sağlık ile ilgili bilgilerde her zaman bir uzman doktorun yorumunu, tavsiyesini daha çok dikkate alın, ilacınızı kendiniz değil bir uzman hekim yazsın sağlık her şeyden önemlidir.