Evcil Hayvan Mikroçipi

Evcil Hayvan Mikroçipi
Evcil Hayvan Mikroçipi Nedir? Ne İşe Yarar?
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kedi, köpek ve gelincik gibi evcil hayvanlara çip taktırmak patili dostlarımızın kimliklendirilip ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik ile zorunlu hale gelmiştir. Alınan karara göre 31.12.2022 tarihine kadar tüm evcil hayvan sahipleri; Bakanlıkça belirlenen kurumlar, il veya ilçe müdürlükleri ya da tüzel kişilere başvuruda bulunarak evcil hayvanlarını kimliklendirip kayıt altına aldırmakla yükümlüdür. Mikroçip taktırma uygulaması, sahiplenilen ve yeni doğan evcil hayvanlar için geçerlidir. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan evcil hayvanlar için geçerli olmayacaktır.
Mikroçip Nedir?
Mikroçip Radyo Frekans Etiketi Tanımlama Sistemi ile çalışan aslında basit bir elektronik devreler grubudur. 15 karakterli özel bir kod numarası bulunan yaklaşık olarak bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan mikro bir cihazdır. Radyo Frekans Teknolojisi ile içerisinde bulunan kimlik numarasını okuyucu cihaza aktarma sistemiyle pil veya dahili herhangi bir güç kaynağı olmadan çalışmaktadırlar. Ve bu sayede patili dostumuzun kimlik bilgilerinin tanımlanmasına yardımcı olmaktadırlar. Deri altına özel enjektörden biraz daha farklı bir ekipmanla uygulanmakta implant işlemi tamamlandıktan sonra patili dostlarımız mikroçipin varlığını hissetmezler.
Tüm dünyada nasıl insanların kendilerine ait kimlik numaraları varsa ve diğer insanlardan farklı ise aynı şekilde mikroçipteki 15 haneli kimlik numaraları da birbirlerinden farklıdır. Ve her bir mikroçip tek bir hayvana aittir.
Bu uygulama aslında yıllardır yapılmaktaydı. Fakat yönetmelik kararı yayımlanana kadar tamamen hayvan sahibinin inisiyatifine kalmıştı. Yönetmelikle birlikte artık kedi, köpek ve gelincik sahipleri, dostlarına mikroçip taktırmakta yükümlü hale geldi.
Mikroçipin Taktırılma Amacı Nedir?
İlk olarak hayvanların kendilerine ait bir kimlik sahibi olmasını hedefleyen bir sistemdir. Dostlarımızın çalınması veya kaybolması durumunda hayvanınızı bulma şansınız artar. Ev ortamına adapte olan ve dışarıda ağır yaşama alışamayarak ölme tehlikesi bulunan hayvanların sahiplerine kavuşmaları açısından mikroçip uygulaması ciddi bir önem taşır. Bunlara ek olarak hayvanın veteriner kliniği ziyaretinde mikroçip taraması yapılarak daha önce geçirmiş olduğu herhangi bir rahatsızlık olup olmadığı, aşıları, sağlık durumu ve kliniği ziyaret ettiği tarihler hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.
Türkiye’de sahipli olan hayvan nüfusunun kontrol altına alınması, sahiplenildikten sonra bilinçsizce sokağa terk edilen hayvanların tespit edilmesi, doğal yaşam ortamlarına veya barınaklara alınması sağlanıp uygulanması gereken cezai işlem varsa onun da kayıtlı olan hayvan sahibine kesilmesi amaçlanmaktadır.
Bu cihazın veri tabanına evcil hayvanların bilgileri dışında sahiplerinin de adres, iletişim gibi gerekli bilgileri kaydedilmektedir. Bu sayede kaybolan evcil hayvanı bulan biri barınak, belediyeler veya veteriner kliniğine götürüp mikroçipi okutarak sahibine direkt ulaşma şansı yakalayacaktır.
Mikroçip Aygıtında Bulunan Bilgiler Nelerdir?
Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde aşağıda sıralanan bilgiler yer alır;
– Mikroçipin yerleştirildiği tarih ve yer
– Mikroçip numarası
– Evcil hayvanın adı, cinsi, doğum tarihi, cinsiyeti, ırkı, rengi ve belirgin fiziksel özellikleri
– Evcil hayvanın anne ve baba bilgileri
– Evcil hayvan sahibinin adı, soyadı,T.C kimlik numarası, adresi, telefon numarası
– Pasaport numarası
– Evcil hayvanın geçirdiği operasyonların tarihi, aşı, tedavi ve ilaç kayıtları
– Aşı uygulamasını yapan veteriner hekimin adı, soyadı, T.C kimlik numarası, diploma numarası
– Kayıp bildirim tarihi (kaybolma durumlarında geçerli)
Evcil Hayvanlara Mikroçip Uygulaması Zorunlu mu?
Mikroçip taktırmak seçenek değil 30344 numaralı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren yasal bir zorunluluktur. Geçerli tarihlerde, evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan bireylere, İdari Para Cezası yaptırımı uygulanmaktadır.
Evcil hayvanlarınızla yurtdışı seyahatine çıkabilmeniz için patili dostlarınıza mikroçip taktırma zorunluluğu bulunmaktadır.
Çip Taktırmama Cezası Var Mı?
Evet, 31.12.2022 tarihine kadar çip taktırmayan evcil hayvan sahipleri; 5199 sayılı Yasa gereği 10 bin TL cezai yaptırım uygulanacağı belirtilmiştir.
Mikroçip Uygulaması Kaç Yaşında Yapılmalıdır?
Yeni doğan hayvanlarda en az 8 hafta sonra bir veteriner hekim muayenesi sonucu bir engel bulunmaması halinde mikroçip takılabilir. En geç ise 3 ay içinde uygulanıp süre daha fazla uzatılmamalıdır. Diğer tüm yaşlarda yapılabilir herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Nasıl Takılır?
Veteriner hekimi mikroçipleri hayvanınızın kürek kemikleri arasındaki elastik deri altına bir enjektör yardımı ile yerleştirir. Bu enjektörlerin kalınlığı normal enjeksiyon için kullanılanlardan biraz daha büyük olmasına rağmen aşı yapmak kadar basit ve acısız bir uygulamadır. Anestezi veya ameliyat gerekmez. Sıradan bir veteriner muayenesi esnasında mikroçip implantasyonu rahatlıkla gerçekleştirilebilir. İşlem sonrasında kliniğinizin elektronik ortamda sizlere onay kodu göndermesinden sonra Tarım Orman Bakanlığı HAYBİS ‘e (Hayvan Bilgi Kayıt Sistemi) kaydedilmektedir.
Köpek ve Kedilere Mikroçip Takılması Zararlı mı?
Mikroçip aygıtı; biyouyumlu koruyucu bir cam kapsül içinde bulunduğu için toksik madde içermez ve bu sebepten dolayı alerjiye de sebep olmaz.
Mikroçipte GPS Bulunur Mu?
Evcil hayvanlara yerleştirilen mikroçip aygıtları yalnız verilerin kaydedilmesine ve sistemde görüntülenmesine imkan sağlar. Tabi teknoloji zamanla ilerledikçe GPS özelliğine sahip mikroçipler çıkacaktır fakat şimdilik evcil hayvanlarınızı mikroçip sayesinde izlemeniz pek mümkün görünmüyor.
Mikroçip ve GPS Farkı Nedir?
GPS cihazı;
Tasmaya takılır
Pil gerektirir.
Hayvanınızın tasmasından düşerek kaybolabilir.
Mikroçipler;
Hayvanınızın cildine kalıcı olarak yerleştirilir.
Ömür boyu kalıcıdırlar.
Kimlik numaralarını içerir.
Mikroçip Yerleştirildikten Sonra Bakımı veya Koruması Gerekli Mi?
Mikroçip aygıtı için herhangi bir bakıma gerek yoktur. Yalnız mikroçipin yerleştirildiği bölgede şişme veya akıntı gibi herhangi bir değişiklik fark ederseniz, uzman veteriner iletişime geçmelisiniz. Mikroçip cihazının yerinde olduğundan ve doğru çalışmasından emin olmak adına evcil hayvanınızın düzenli kontrolleri sırasında mikroçip taraması isteyebilirsiniz. Taşındıysanız veya herhangi bir iletişim bilginiz değiştiyse, mikroçip kayıt bilgilerinizi mümkün olan en kısa sürede güncellemeniz gerekmektedir. Mikroçip iletişim bilgilerini güncellemek için aygıtı taktırdığınız veteriner kliniğine başvurabilirsiniz.
Mikroçip Sonradan Çıkarılabilir mi?
Evcil hayvan mikroçipleri çıkarılabilmektedir fakat cerrahi açıdan hayvanınızı zorlayan bir işlem olacaktır.
Mikroçip Taktıranların Sağlık Karnesi Taşıması Gerekli Mi?
Gümrük girişlerinde evcil hayvanınızın sağlık karnesini göstermek hâlâ zorunlu olduğundan mikroçip taktırma işleminden sonra da sağlık karnesi taşımanız gereklidir.
Evcil Hayvan Mikroçipi Ne Kadar Süre Dayanır?
Evcil hayvan mikroçipleri, en az 25 sene çalışabilecek sağlamlığa sahiptir. Yani bir mikroçip, evcil hayvanınızın ortalama yaşam süresinden daha fazla dayanacak şekilde üretilmiştir.
Evcil Hayvanların Mikroçip Taramasını Kimler Yapar?
Hayvanınızın kaçırılması, kaybolması veya evcil hayvanın sokağa bırakılması gibi bir durum yaşanması durumunda hayvan barınakları, yerel belediyeler ve veterinerler mikroçip taraması yapar.
Mikroçip Takılan Hayvanlarda Satış, El Değiştirme veya Ölüm
Evcil hayvanınızın sahip değişikliği işlemlerinde; yeni sahibi “Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi”, yurtdışından getirilen hayvanlar içinse; pet pasaportu ve ithalat belgesinin bir kopyası, evcil hayvanların ölümü ya da kaybolması gibi durumlarda; İl/ilçe Hayvancılık,Tarım ve Gıda müdürlüklerine en fazla 60 gün içinde başvurmalısınız. Hayvanın yeni sahibine ait bilgiler mikroçipe veteriner hekim tarafından kaydedilir.
Kedi ve Köpeklere Mikroçip CihazıTakılması İçin Son Tarih Ne Zaman?
Kedilere için son tarih 2022 yılı sonu, köpekler için son tarih 2021 yılı sonudur.
Evcil Hayvanlara Mikroçip Taktırma Ücreti Nedir?
Aslında implantasyon işlemi için belirlenmiş sabit bir fiyat mevcut değildir. Özel veterinerlerde evcil hayvan mikroçip implant ücreti klinikten kliniğe göre değişiyor . Kedi, gelincik ve köpekler için mikroçip implantasyon uygulamasını bazı belediyeler ücretsiz olarak yaparken bazıları ise cüzi tutarlar karşılığında implant işlemini gerçekleştirmektedir. Yine evcil hayvan mikroçip fiyatları ortalama şu şekildedir;
Evcil hayvan (köpek, kedi, gelincik) mikroçip fiyatları: 150 – 250 TL
Mikroçip implantasyon ücreti: 75 TL