Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır?
Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır?
Kükürt ve kireç karışımı ile oluşturulan ve 10,7 Ph derecesine sahip bir çözelti olan gülleci bulamacı, pek çok farklı kullanım alanında etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle ağaçlar, meyve ve sebzelerin zararlı böcek ve kurtlardan korunabilmesi adına oluşturulan ve kullanılan gülleci bulamacı için bu çözeltiyi yaparak kullanmak isteyen kişiler, gülleci bulamacı nasıl yapılır? Sorusunun cevabını oldukça merak etmekte ve araştırmaktadır.
Gülleci bulamacının yapımı oldukça basittir. Kişiler, bu çözeltiyi yapabilmek için şu adımları sırasıyla ve eksiksiz takip ederek kolayca gülleci bulamacı yapabilir;
- İlk olarak gülleci bulamacının yapılabilmesi için bir tenekeye ihtiyaç vardır.
- Tenekenin içerisine kireç ve kükürt dökülür.
- Daha sonra üzerine su ilave edilir ve bu karışım iyice karıştırılır.
- Kireç söndükten sonra teneke ateşe koyularak karıştırılmaya devam edilir.
- Karışım kaynamaya başladığında sürekli olarak köpürmeye başlayacağı için bu süreçte hiç durmadan karışımın karıştırılması gerekmektedir.
- Kaynama sırasında karışımın üzerindeki köpük miktarı iyice azaldıktan sonra bu karışım ateşten alınır ve soğumaya bırakılır.
- Soğuma işlemi bittikten sonra bu karışımın içerisinde kalan tortu, gülleci bulamacı olmaktadır.
Bu şekilde gülleci bulamacı yapılabilmekte ve ardından kişiler gerekli alanlarda bu çözeltiyi kullanabilmektedir.
Gülleci Bulamacı Kullanım Oranları
Gülleci bulamacının nasıl yapıldığını adım adım anlatmış olsak da özellikle istenilen kıvamda ve özellikte gülleci bulamacının elde edilebilmesi için doğru ölçülerde kükürt, kireç ve su kullanılması oldukça önemlidir. Bu nedenle de mutlaka gülleci bulamacı kullanım oranları bilinmesi gerekmektedir. Aksi takdirde sorunlu bir çözelti elde edilebilmektedir. 100 litre su için 15 kg sönmemiş taş kireç ve 30 kg toz kükürt kullanılması gerekmektedir.
Kişiler uygulama hususunda da özellikle gülleci bulamacı kaç litre suya ne kadar? Sorusunu sıkça sormaktadır. Ancak bu ölçüler, özellikle gülleci bulamacının yapılacağı ve kullanım alanında yararlanılacağı mevsime göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle gülleci bulamacı ölçüleri mevsimlere göre şöyledir;
- Aralık ayında ve soğuk bölgelerde 100 litre suya 3 litre karışım
- Şubat-Mart ayları arasında 100 litre suya 1,5 litre karışım
- Mart- Nisan aylarında 100 litre suya 1 litre karışım
Gülleci Bulamacı Faydaları
Gülleci bulamacı, özellikle sebze, meyve ve ağaçlar için oldukça önemli faydalara sahip olan bir çözeltidir. Gülleci bulamacı faydaları oldukça çok olmakla birlikte, özellikle mantari hastalıkları önlemede, zararlı böcek ve kurtları öldürerek bitkileri korumada, tedbir amaçlı kullanımı ile böceklerin bitkilere yaklaşabilmesini engellemede son derece etkili ve faydalıdır.
Bunların yanı sıra, ağaç gövdelerine uygulandığında ağaç gövdesine yuva yapan ve gövdeye ciddi zarar veren böceklerin ortadan kaldırılmasında ve meyve ağaçları için ciddi bir problem olan mantar hastalıklarının meyve ağaçlarında barınamamasında son derece etkilidir. Bunun yanı sıra sebzeler için de özellikle çiçeklerin azaldığı ve sebzelerin büyümeye başladığı dönemde kullanımı ile bu sebzeler en iyi şekilde dış etmenlerden korunabilmektedir.