İnovasyon Nedir ?
İnovasyon Nedir ?
İnovasyonun tanımını uluslararası seviyede kabul gören kaynak şu şekilde tanımlar;
“İnovasyon, önemli ölçüde değiştirilmiş yeni ürün veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, dış ilişkilerde veya işyeri organizasyonunda yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasına verilen addır.”
İnovasyon Süreci
İnovasyon; taze fikirleri (hizmet, metot veya ürün gibi) değer yaratan sonuçlara dönüştürme sürecine denir. Bu süreç iki temel basamaktan oluşur. İnovasyon sürecinin başlaması açısından önem gerektiren ilk basamak; yaratıcı ve yeni fikirlerin ortaya çıkmasıdır. Yatırım ve emek gerektiren ikinci basamak ise ortaya çıkarılan yaratıcı ve yeni fikirlerin ticarileştirilmesi, başka bir deyişle katma değer yaratan metod veya ürün hizmetlere dönüştürülmesidir.
İnovasyon Çeşitleri
1- Ürün İnovasyonu
Kullanım şekli ya da özellikleri açısından önemli düzeyde geliştirilmiş veya hiç kullanılmamış bir eşyanın, hizmetin pazara açılmasına verilen addır. Bu, yerleşik yazılımda, parçalarda ve malzemelerde, kullanım kolaylığında, teknik özelliklerde veya başka işlevsel özelliklerde önemli geliştirmeleri içerir.
2- Süreç İnovasyonu
Yeni ya da önemli ölçüde geliştirilmiş dağıtım ya da üretim yönteminin uygulanmasına denir. Bu, ekipmanda, yazılımda ve/veya tekniklerde önemli değişiklikleri içerir.
3- Pazarlama İnovasyonu
Ürün paketinde veya tasarımında, ürün promosyonunda, ürün fiyatlandırmasında ya da ürün yerleştirmede önemli ölçüde değişiklikler içeren yeni bir sick pazarlama yönteminin uygulanmasına denir.
4- Organizasyonel İnovasyon
Firmanın dış ilişkilerinde, işyeri organizasyonunda veya iş uygulamalarında yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasına denir.
İnovasyon Sistemi
İnovasyon, bir ülke için artan iş olanakları, toplumsal gönenç ve sürdürülebilir büyüme anlamına geldiği için, inovasyonun ihtiyaç duyduğu ortamın oluşturulması devletler için ilk öncelik olarak kabul edilir. Bu da başarı ile çalışan bir sistemin etkin politikaların tasarlanıp uygulanmasını ve kurulmasını gerektirir. İnovasyonda sistem yaklaşımı, hem bilginin yayılarak uygulanması hem de bilginin üretilmesi süreçlerini kapsadığı için politikanın odağı, kurumlar arasındaki iletişime dayanır. ‘Ulusal inovasyon sistemi’ bu kurumlar bütününü ve aralarındaki finansman, bilgi ve regülasyon akışını tanımlayan dinamik bir sistemi ifade eder.
İnovasyon Yönetişimi
Firmaların başarımlarını ve inovasyon yeteneklerini belirleyen politikaların etkinliği, bu politikaların yönetimiyle direk ilişki içindedir. Yönetişim, diğer tüm politika alanlarında olduğu gibi, inovasyon politikasında da, açıklık ve uygulamada şeffaflık ve tasarlamayı; ilgili tüm aktörlerin sorumluluk üstlenmelerini ve katılımlarını ifade etmektedir.