Pasaport Alınması için Gerekenler
Pasaport Alınması için Gerekenler
İyi günler değerli Hayata Yönelik Bilgi Blogu takipçileri bugünkü yazımızda sizlere pasaport nasıl alınır pasaport alınması için gerekenler hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Pasaport alabilmek için 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle yapılan değişiklikle Nüfus İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir. Son zamanlarda bazı şehirlerimizde yoğunluğun azalmasıyla randevu almadan da aynı gün işlemlerinizi tamamlamanız mümkün olabiliyor. Fakat işlemlerinizi nasıl hızlandırabileceğinizi merak ediyorsanız https://randevu.nvi.gov.tr adresinden ulaşabileceğiniz internet sitesi üzerinden pasaport randevu al kısmını seçebilir sonrasında bulunduğunuz şehir için randevunuzu oluşturabilir ve bu sayede işlemlerinizi daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Pasaport Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
1.) T.C. nüfus cüzdanı aslı.
2.) İki adet Biyometrik Fotoğraf.
3.) Pasaport harç ve defter bedeli yatırıldıktan sonra alınan dekont.
4.) Harç bedeli ödemeden pasaport alacaklar için öğrenci belgesi.
5.) Varsa daha önce alınmış pasaport aslı.
6.) Reşit olmayan çocuklar veya engelli kişiler için muvafakat belgesi.
Pasaport Almak İçin Gerekli Belgeler Nasıl Tamamlanır?
* Biyometrik Fotoğraf: Pasaport başvurusu yapabilmeniz için en fazla 6 ay önce çekilmiş biyometrik fotoğrafınız olmalıdır. Eğer ilk defa biyometrik fotoğraf çektirecekseniz herhangi bir fotoğrafçıya gidip pasaport için beyaz arka fonda biyometrik fotoğraf istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır. Biyometrik fotoğraflar genelde en az 4 adet şeklinde çekilir ve size maliyeti yaklaşık 10 TL olacaktır.
* Pasaport Harç ve Defter Bedelleri: Pasaport için sivil vatandaşlar harç ve defter bedelini ilgili kurumlara (Vergi Dairesi, anlaşmalı bankalar, PTT) yatırıp başvuru sırasında vermek üzere dekont alırlar. Öğrenciler ise E-Devlet veya aktif olarak okudukları okul üzerinden ulaşabilecekleri öğrenci belgelerini almaları halinde sadece defter bedelini ödeyecekler ve harç bedelinden muaf olacaklardır. Pasaport için defter bedeli sabit olarak; 160.00 TL olarak belirlenirken, harç bedelleri sürelerine göre; 208.30 TL (6 ay için), 304.40 TL (1 yıl için) 497.00 TL (2 yıl için), 705.90 TL (3 yıl için) ve 994.80 TL (4-10 yıl için) olarak değişmektedir.
Pasaport İçin Gerekli Evraklar Tamamlandıktan Sonra Ne Yapılır?
Gerekli evraklar tamamlanmasının akabinde randevu günü ve saatinde Nüfus İl Müdürlüğüne gidilir. İşlemlere başlamadan önce parmak izi alınan bölümde pasaport için parmak izi verme işlemi yapılır ve sonrasında pasaport başvuru bölüme geçilir, ilgili memura tamamladığınız evraklarınız teslim edilerek gerekli işlemleriniz başlatılır. Pasaportunuz başvurunuzu yapıp onaylandıktan sonra 3 – 5 iş günü içerisinde PTT kargo ile sistemde kayıtlı adresinize teslim edilir. Mağduriyet yaşamamanız açısından pasaportunuzun randevu günü ve size ulaşma süresini hesap ederek yurt dışı planlarınızı bu hesaba göre yapmanız sizin için yararlı olacaktır.