Hayata Dair Eğlence ve Bilgi Blogu

AĞIZ HAKKINDA

0

AĞIZ HAKKINDA

Ağız hakkında çok sık sorulan sorular hakkında bir derleme yaptık yazımızda detaylı inceleyebilirsiniz.

ağız-hakkında
ağız-hakkında

 

Neden bebekler her bulduklarını ağızlarına sokarlar?

 

Aslında beslenme yolu olan ağızlarının çevrelerindeki nesnelere ilişkin bilgi sağladığını ve temel bir gereksinim olan emme isteklerini doyurduğunu fark ederler. Her ne kadar anne-babalar bundan rahatsız olurlarsa da, çocuğun bulduklarını yutmasını ya da kirli oyuncaklardan ve öteki ev eşyalarından mikrop kapmasını önlemekten başka yapabilecekleri bir şey yoktur. Yaklaşık iki yaşına gelince, çocukların çoğu bu huylarından vazgeçerler.

 

Eşim, benden ağız enfeksiyon kaptığını söylüyor. Doğru olabilir mi?

 

Evet, birçok enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık öpüşme yoluyla bulaşır. Ancak çiftler genellikle, bir süre sonra birbirlerinin mikroplarına karşı bağışıklık geliştirirler.

Kızım, borazan çalmayı çok seviyor. Ağzında ve yanaklarında germe sonucu kırışıklık olur mu?

 

Hayır. Yanak dokuları, kas ve bağdokusu hücreleriyle donanmıştır. Kızınızın borazan çalarken yapacağı hareketlere dayanacak kadar esnektir. Bu dokular, ancak orta yaştan sonra esnekliklerini yitirmeye başlarlar. İnsanın yaşlandıkça yüzünün buruşup sarkmasının nedeni de budur.

 

Dudağımı kestiğimde öylesine küçük bir yaradan beklenmeyecek kadar çok kan aktı. Acaba neden?

 

Dudaklarda çok sayıda küçük kan damarı vardır. Küçük bir kesiğin çok kanamasının nedeni budur. Kesiği bir parça buzla ovmak, hem pıhtılaşmayı kolaylaştırır, hem de acının bir ölçüde azalmasını sağlar.

 

 

Çocuğum her lokmasını uzun süre ağzında tutuyor ve genellikle yutacağı yerde dışarı çıkarıyor. Yemeğini ziyan etmesini önlemek için ne yapmalıyız?

 

Çocuklar genellikle ana- babalarının sabrını sınamaktan hoşlanırlar ve ne yazık ki, siz sinirlendikçe, yaptıklarını sürdürme olasılıkları da artar. Kızınızın abur cubur yememesini ve yemek saatlerinde gerçekten aç olmasını sağlamaya çalışın. Ayrıca yiyeceğini sandığınızdan fazla yemek vermeyin. En önemlisi de, sinirlenmemeye çalışın.

 

Sinirli ve gergin olduğumda ya da korktuğum zaman neden ağzım kuruyor?

 

Korktuğunuz ya da endişeli olduğunuz zaman böbreküstü bezlerinizden kan dolaşımına, adrenalin denilen, bedeni “kaçmaya ya da dövüşe” hazırlayan bir madde salgılanmaya başlanır. Adrenalin’in etkilerinden biri de, kan akımını, ağız gibi organlardan kaslara aktarmaktır. Büyük bir oranı su olan kanın azalması, ağız kuruluğu yapar. Soğuk su yudumlamak, kuruluğu giderir.

 

Bebeğim çok salya akıtıyor. Dişleri çıktığı için mi böyle, yoksa başka bir rahatsızlığı olabilir mi?

 

Ağzın içini sulandıran tükürük bezleri, bebek diş çıkarırken uyarıldığı için fazla salgı yapar. Ayrıca, solunum yolları enfeksiyonları da ağız içindeki bezlerin salgısını artırır. Bebeğinizin giysilerini korumak için yalnızca yemeklerde değil, gün boyu önlük takabilirsiniz. Enfeksiyondan kuşkulanıyorsanız, doktora gösterin. Çocuğunuzda hafif bir enfeksiyon olsa da meraklanacak bir şey yoktur, çünkü yeni antibiyotikler bebeğinizin ağzını hızla normale döndürecektir.

 

Ağız neden kokar?

 

Ağız kokusu, kişinin hem kendisi hem de çevresi için oldukça sıkıntı yaratan bir durumdur. Ancak önlenebilir ve başarıyla tedavi edilebilir.

Sarımsağı çok seviyorum, ama kokusu yüzünden yemek sorun oluyor, ne önerirsiniz?

 

Çok güçlü bir baharat olan sarımsak, bağırsaklarda emilmesine karşın, havada da çözünebilmektedir. Bu yüzden, sarımsak dokulardan geçerken, hava, bu kokuyu, alır. Yapılabilecek tek şey çevrenizdekilerin de sarımsak yemesini sağlamanızdır; sarımsak yiyenler birbirlerinin ağız kokusunu duymazlar.

Diş sağlığım bozuk olduğu için ağzım çok kötü kokuyor. 30 yaşındayım. Acaba bütün dişlerimin çekilmesi mi gerekecek?

 

Bu, dişlerinizin durumuna bağlıdır. Dişleriniz ancak yapılacak başka bir şey yoksa çekilir. Yine de bir dişçiye görünmezseniz ağız kokunuz devam eder, hatta daha da artabilir.

 

Kocam şeker hastası, zaman zaman da kanda şeker düzeyi kontrolden çıkıyor. Son kontrolünde doktor, ağız kokusunda bir değişiklik fark edip etmediğimi sordu. Neden?

 

Şeker hastalarının kan şeker düzeyleri yükselince, bedende aseton birikir (metabolizma, aseton ürettiği için) ve soluğunun aseton kokmasına yol açabilir. Bu, hafif tatlı bir kokudur, başka kokulara da benzemez. Doktorlar bazen, tanı koymada ya da hastalığın ağırlığını saptamada bu kokuyu da göz önüne alırlar.

 

Yıllardır sindirim bozukluğu çekiyorum, kocam da ağzımın kötü koktuğunu söylüyor. Bunun nedeni çok fazla geğirmek olabilir mi?

 

Mide içeriği güzel kokmadığı için geğirerek çıkarılan hava ekşimiş yiyecek gibi kokabilir. Sindirim sorununuz için mutlaka bir doktora görünün. Tedavi edildiğinde ağız kokusu da ortadan kalkar. Gargara yapmak ve nane şekeri çiğnemek de yararlı olabilir.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.