Sağlıklı Beslenmenin Önemi

saglikli-beslenme-hakkinda

Sağlıklı Beslenmenin Önemi

 

Üzülerek söylemek gerekirse, ülkemizde bireylerin sağlığa gösterdiği değer sadece var olan düzeni kaybettiklerinde anlaşılır ve ciddiye alınır. İstatistiksel araştırmalar neticesinde dünya genelinde sağlıksız ve dengesiz beslenmeden kaynaklı ölüm oranları, %37’lere kadar ulaşmış durumdadır. Birçok hastalığın asıl sebebi, sağlıklı beslenmenin önemini kavrayamadığımızdan olduğunu birçok araştırma söyler. Peki sağlıklı beslenmek bu kadar mühim bir konu olması gerekirken neden hiçbirimiz sağlıklı beslenme kurallarına uymaktan kaçmaktayız? Bu yazımızda derinlemesine sağlıklı beslenmenin hayatımızdaki faktörünü hep beraber incelemiş olacağız.

 

Konuya genel hatlarıyla bakacak olursak sağlıklı beslenme; yeterli ve dengeli beslenme diyebiliriz. Bu bağlamda bireylerin sağlıklı beslenme kalitesini artırması, fiziksel aktivitelere yeterli önemi vermesi ve en önemlisi alkol, tütün kullanımını önlemesi gerekir. Bununla birlikte yaşam standartlarını bozan beslenme sorunlarını; protein-enerji-demir-iyot eksiliği, diş eti problemleri, şişmanlık-obezite gibi birçok sorunu en aza hatta yapılabiliyorsa hiçe indirilmesi gerekir. Tabii bunların yanı sıra beslenme çeşitlerinin en büyük sorunlarının başlarında düzensizlik gelmektedir. Maalesef yaşanılan yoğun tempolu hayat akışlarında, bireyler yemek saatlerini düzene sokamamakta. Bu sorun ise dengesiz beslenmeye ve diyabet sorunlarına yol açmaktadır.

saglikli-beslenme

saglikli-beslenme

Bazı kronik hastalıklarda beslenme düzenine ve disiplinine bağlıdır; kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri, obezite vb. gibi hastalıklar başta gelmektedir. Bu tür kronik hastalıkları önleyebilmek için:

 

  • Yaşam standartlarını sağlıklı beslenme açısından düzene sokmak.
  • Çevresel faktörlerin beslenme ile uyumlu hale getirilmesi.
  • Sağlıklı ve yeterli beslenme konusunda bireylere yönelik farkındalık çalışmalarının yapılması.
  • Sağlıklı besinlere ulaşımın, tüketimin ve besin içeriklerinin detaylandırılması.
saglikli-beslenmenin-onemi

saglikli-beslenmenin-onemi

Sağlıklı beslenmemek bireysel zararla kalmadığı gibi gelecek nesillere dahi tesir edebiliyor. Bu konuda alınacak en ufak önlemler, geleceğimiz için yapılan büyük yatırımlar olacaktır.  Sağlıklı yetişen bireyler hem sosyal hem akademik açıdan gözle görülür bir şekilde başarı faktörünü yanında getirmektedir. Konu böyle olunca biz yetişkinlere fazlasıyla sorumluluk düşmektedir. Öncelikle kendimizden başlayarak fiziksel harekete önem verip bu konular dahilinde eğitimler alıp, yazılar okuyup yeteri bilince sahip olunduğunda. Çevremize ve gelecek nesillere en etkili şekilde örnek olmalıyız. Biz söz veriyoruz… Elimizden gelenin fazlasıyla sağlıklı beslenmeye bireysel olarak önem verip örnek teşkil olacak nesiller yetiştireceğiz. Bu güzel konumuzu bitirmeden birkaç sağlıklı beslenme tavsiyesini de eklemeyi unutmayalım. Sağlıklı beslenme için atabileceğimiz ufak adımlar; sabah kahvaltısını kesin yapmak ve öğün atlamamaya dikkat etmek, kalsiyum ve gelişim açısından süt ve süt ürünlerinin kullanımına özen göstermek, tükettiğimiz besinlerin temizliğine önem göstermek, fast-food tüketimini sıfıra indirmek, vücut endeksini önerilen seviyelerde tutmaya çalışmak, abur-cubur yerine taze sebze meyve tüketimini artırmak, şekerli ve yağlı besinlerden uzak durmak, kızartma ürünlerinden kaçınmak, tuz tüketirken iyotlu tuz kullanmaya dikkat etmek ve son olarak benim için aslında en önemli konu; alkol ve tütün tüketiminden kesinlikle uzak durmak.

 

İşte sağlık beslenmeye çalışmak aslında bu kadar kolay, biz hasta olmak için değil sağlıklı ve dinamik yaşamak için çalışıp emek harcıyoruz fakat sağlıksız besinler buna müsaade etmiyor önce sağlığımızı bizden alıyor sonra hayatımızı, fakat buna izin vermemek bizim elimizde. Güzel günlere… Sağlıklı yaşantılara..

 

 

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

2023 Ramazan Ayı 1. Gün İftar Yemek Önerisi ve Tarifleri
Sağlıklı Beslenme: Dengeli Bir Diyetin Temel Prensipleri
SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ
Çocukların Beslenme Alışkanlıklarında Tuzun Azaltılmasının Önemi
Enteral Beslenme Nedir, Zararı Var Mı?
Gluten
Gluten: Nedir, Hangi Yiyeceklerde Bulunur ve Sağlığa Etkileri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hayata Yönelik | © 2023 | Hayata Yönelik Bilim-Teknik, Teknoloji, İnternet, Psikoloji, Sağlık, Eğlence ve Bilgi Blogu