Sektörel İlişkinin Büyük Önemi

sektorel-iliskinin-buyuk-onemi

Sektörel İlişkinin Büyük Önemi

Sektörel İlişkiler

 

Ekonomi başlığı altında, amacı insanlığa kolaylık sağlama olan, birden fazla alana ayrılmış ve kendi içlerinde ortak özellikleri olan alt bölüm olarak nitelenen her birine sektör denir. Ülke ekonomileri bağlamında sektörler arasındaki bütünleşme, etkileşim oldukça önem arz etmektedir. Buna ek olarak ekonomi üzerinde hangi sektör veya sektörlerin etkili olduğunun farkına varılması ekonomik büyüme ve kalkınma açısından gereken bir konudur. Bu bilgi, planlama, ekonomi politikaları ve yatırımların başarısının büyük ölçüde artmasına yol açacaktır.

 

Ülkeler için söz konusu tek bir sektörün gelişimine dayanan ekonomik büyümeler ve kalkınma politikaları tercih edilebileceği gibi, birden fazla sektörün gelişimlerine dayanacak politikalar da tercih edilebilmektedir. Ülkelerin elinde olan üretim faktörleri ve politik tercihlerine göre birbirinden farklılık gösteren bu seçimler sık sık ele alınıp değerlendirilmektedir. Sektörler arasındaki ilişkilerin ve ekonomiye önderlik yapacak sektör ve sektörlerin belirlenmesinin ekonominin temelini oluşturmaktadır.

 

 Sektörel İlişkilerin Önemi

 

Bir sektörde ortaya çıkabilecek üretim artışı, sadece o sektörde değil, diğer birçok sektörde de etkiler yaratabilir. Bu sektörel ilişki bağlamında alınan bir neticedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, herhangi bir sektördeki üretimde arzu ve talepteki artış, o sektörün bir başka sektörlerden aramalı alımını arttırmasına yol açacaktır. Aynı zamanda sektörel ilişkiler arası bir alışveriş söz konusudur.

 

Bu durumda diğer sektörlerin de üretiminde artış meydana gelecektir. Sektörel ilişkilerde işbirliği de oldukça önemlidir. Örneğin bir sektörde öneri getiren bir kurumun amaç ve hedefleri tanımlanıp açıklığa kavuşturulmalıdır. Farklı sektörlerdeki kurumların ortak bir hedef için bir noktada buluşmaları öncelikli olarak ortak bir vizyonu ön koşul saymaktadır. Sektörler arası belirlenen hedeflerin ve planların doğrultusunda işbirliğinin yürütülmesi için ilkelerin belirlenmesi gerekmektedir.

 

Örneğin başarılı sayılabilecek bir projenin kalıcılığını sağlayacak kurumsallaşma çalışmaları yapılmaya başlanmalıdır. Tüm sektörlerdeki üretim, dağıtım ve tüketim ilişkileri doğal olarak etkileşim oranını arttırır. Örneğin tarım alanında elde edilen pamuk, sanayide dokuma olarak kullanılabilecek bir ham madde niteliği oluşturduğu için tarım ve sanayi sektörleri arasında üretimi faydalı hale getirilmesi açısından bir iletişim, etkileşim, ilişki olacaktır.

 

Bir başka örnek ise tüketiciye ulaşım ve dağıtım için üretilmiş ve tüketilecek malların taşınmasına ihtiyaç duyulacaktır. Hemen tüketilmesi gereken sebze ve meyvelerin bozulmadan tüketiciye ulaştırılması ancak ve ancak hizmet sektöründen ulaşım ile olabilmektedir. Görüldüğü gibi her sektörde bir sektörel ilişki söz konusudur.

 

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Bitcoin Nedir? Nasıl Alınır?
Finansal Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Ekonomiye Yön Veren Trendler
Yatırımcılar İçin En İyi Sektörler
Yatırımcılar İçin En İyi Sektörler
Yatırımcıların Gözünden Geleceği Okuma Sanatı
Ekonomik Büyüme Sırları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hayata Yönelik | © 2020 | Hayata Yönelik Bilim-Teknik, Teknoloji, İnternet, Psikoloji, Sağlık, Eğlence ve Bilgi Blogu