SİNÜZİT İLE DİŞ AĞRISI BİRBİRİNE KARIŞABİLİR !

SİNÜZİT İLE DİŞ AĞRISI BİRBİRİNE KARIŞABİLİR !

Sinüsler vücudun baş kısmında bulunan içi hava ile dolu olan boşluklardır. Burnun arka kısmı, alın ve burnun her iki tarafında olan kemik boşluklarla, toplamda dört tane sinüs boşluğu vardır. Bu boşlukların iç yüzlerinde olan mukozanın iltihabı da sinüzit olarak adlandırılır. Sinüsler onlara ait kanallar yolu ile burun içine açılırlar. Rahatsızlık halinde deviyasyon, polip gibi bazı tıkanmalar, bağışıklıkla ilgili bozukluklar, alerjik yapı, uzun süreli genizsil dekonjestan kullanımı gibi sebeplerle sinüs sıvısının buruna açılan kanalları tıkanır. Kanallar tıkanınca sinüslerin ürettiği salgı sinüs içine hapsolur. Sinüslerin içi kendileri tarafından üretilen salgılar ile dolar. Tıkalı olan sinüs bu ılık ve salgı ile dolu ortamı mikropların üremesi için mükemmel bir ortam oluşturur. Bu durum ile beraber kişi sinüzit rahatsızlığına sahip olur. Sinüslerin içi iltihabi sarı yeşil sıvı ile dolar ve bu sıvı genize akmaya başlar.

Genelde hangi sinüste iltihap oluşursa o bölgede ağrı hissedilir. Alın bölgesinde bulunan sinüsler iltihaplanırsa üst dişlerde, burnun arka kısmında bulunan sinüsler enfekte olmuş ise göz arası alın bölgesi, burnun her iki tarafındaki sinüslerde sorun varsa kulak ve yüzde ağrı hissedilir.

Sinüzit ağrısı ve diş ağrısı çoğu zaman birbirine karışır. Genelde üst çenede bulunan diş köklerinin iltihaplanması ile yanağa yayılan ve sinüzite benzer bir ağrı oluşur. Özetle üst çenede bulunan bir diş kökünde iltihap varsa, hasta sanki sinüzit hastalarında olduğu gibi başlarında tonlarca ağırlık varmış gibi hissedebilirler. Bunlara ek olarak çene ekleminde olan rahatsızlıklar da yüzde sinüzite benzer ağrılara sebep olabilirler. Genel olarak yanak bölgesinden kulağa doğru ilerleyen bu ağrılar sinüzit ağrısı ile karıştırılabilir.

Ayrıca diş köklerinde çürükler, iltihap ya da kist sinüzite sebep olabilir. Diş köklerindeki çürükler, iltihaplar ve kistler sinüzitin önemli nedenleri arasında görülür. Burun akıntısıyla beraber dişlere dokunulduğunda şiddetli ağrı ve ağız kokusu gibi belirtilerden yakınılıyorsa dişten kaynaklı sinüzit düşünülebilir. Sinüzit sebebi iyi araştırılmalıdır. Çünkü diş kökündeki iltihaba bağlı bir şekilde gelişen sinüzitte mutlaka iltihaplı dişin tedavisi gerekir. Sadece sistemik bir ilaç tedavisi sorunu çözmeyebilir. İltihaplı diş kökünün de temizlenmesi gerekir.

Kısaca sık tekrarlanan veya uzun süreli geçmeyen sinüzit rahatsızlığınız varsa boğaz, burun, kulak doktoruna ek olarak diş hekimine de danışılmasını öneririz.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Diş Ağrısının Doğal Çözüm Yolları
Diş Fırçası Temizleyici Mi Değil Mi?
çocuğunuzun dişlerini nasıl fırçalamalısınız
Çocuğunuzun Dişlerini Nasıl Fırçalamalısınız? 5 Öneri
DİŞLER BEYAZ MI OLMALI?
DİŞ TAŞI NEDİR, NASIL OLUŞUR, NASIL TEMİZLENİR?
Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hayata Yönelik | © 2020 | Hayata Yönelik Bilim-Teknik, Teknoloji, İnternet, Psikoloji, Sağlık, Eğlence ve Bilgi Blogu