Bebekler Neden Her Şeyi Ağızlarına Koyarlar?

Yaklaşık yedi aya kadar, bebekler ellerini ve parmaklarını etkin bir şekilde kullanma yeteneğine sahip olmazlar. Ellerle nesneleri tutabilirler fakat parmaklarını kullanarak detaylı hareketler yapma kabiliyetleri gelişmemiştir. Bununla birlikte, bebekler dudaklarını ve dilini daha iyi kontrol edebilirler, bu yüzden çoğu zaman nesneleri ağızlarına ve diş etlerine götürürler.
Bebeğinizin ağzı, vücudunun diğer bölgelerine göre milimetre kare başına daha fazla sinir ucuna sahiptir. Bu nedenle, bir nesnenin dokusunu ve hissini anlamak istediğinde genellikle ağzına alır. Bebeğinizin istenmeyen şeyleri ağzına almasını önlemek için, ulaşabileceği yerlerde bu tür nesneleri bırakmamaya özen gösterin!
Bebek Boğulmalarının Önüne Nasıl Geçilir?
Küçük bebekler, ellerindeki veya tuttukları her şeyi ağızlarına götürürler ve keşfetmeye bu şekilde başlarlar. Bebeğinizin hangi nesnelere erişebileceğine dikkat edin ve yanlışlıkla boğazına veya gözüne bir şey sokmamasından emin olun.
Bebeğiniz yürümeye başladığında, özellikle evde abla veya abi varsa, oynadığı oyuncaklara dikkat etmek önemlidir. Büyük çocuklara ait oyuncaklar çoğunlukla küçük parçalardan oluşur. Eğer bir nesne bebeğinizin ağzına sığabiliyorsa, boğulma tehlikesi oluşturabilir.
Bebekler Kaç Yaşına Kadar Nesneleri Ağızlarına Koyarlar?
Bebeğiniz iki yaşına kadar nesneleri ağzına alabilir. Ancak, dokuz ay ile on ay arasında ellerini daha etkin kullanmaya başlar. Bir yaşına geldiğinde ise oyuncaklarının fonksiyonlarına daha fazla merak salar.
İki yaşına kadar ulaştığında, çocuğunuz keşif için daha çok parmaklarını kullanmaya başlar. Üç yaşına geldiğinde ise çoğu çocuk ağızlarına nesne koyma alışkanlığını terk etmiş olur.
Bu Süreçte Bebek Nasıl Korunmalı?
Ayrıca, zehirli maddelerin erişilemeyecek yerlerde, tercihen kilitli bir dolapta muhafaza edildiğinden emin olmalısınız. Tüm temizlik ürünlerini orijinal ambalajlarında saklayın ve çamaşır deterjanı kapsüllerinin güvenli bir şekilde depolandığından emin olun. Bebeğiniz bunları yanlışlıkla tatlı sanabilir veya deterjanı gözlerine sıkabilir.
Evinizdeki ve bahçenizdeki bitkilerin güvenli olup olmadığını gözden geçirin. Bazı bitkilerin zehirli meyve veya yaprakları olabilir. Eğer evinizde güvenli olmayan bitkiler varsa, onları ortadan kaldırın. Hatta, bitkiler ulaşılamayacak bir yükseklikte olsa bile, düşen meyveler veya kuruyan yapraklar yere düşebilir. Bahçenizde zehirli bitkiler varsa, bunları güvenlik çitiyle çevreleyin veya tamamen çıkarın.
Unutmayın, bebeğinizin kolayca ulaşabileceği bazı şeyler de vardır, örneğin yiyecekler ve içecekler gibi!
Bebekler, elleriyle yiyecek ve içecekleri keşfetmeyi çok severler. Bebeğiniz, bezelyeleri toplamaktan, suyun parmaklarında birikmesini izlemekten veya makarnayı parmakları arasında sıkıştırmaktan keyif alabilir. Yemek zamanları biraz dağınık geçebilir!
Diş Çıkaran Bebekler Nasıl Korunur?
Genellikle, yeni bir dişin diş etinden çıkması sırasında bebekler daha fazla ağız oyuncağı kullanır. Bu kemirme işlemi sırasında bolca salya akabilir ve bebeğiniz biraz huzursuz davranabilir. Yeni diş çıkarma süreci ağrılı olabilir, bu nedenle bebeğinize buzdolabında soğutulmuş bir diş kaşıyıcı vererek ona biraz rahatlama sağlayabilirsiniz.