Bebeklerde ve Çocuklarda: Süt Alerjisi ve Laktoz İntoleransı

Bebeklerde ve çocuklarda görülen süt alerjisi ve laktoz intoleransı, ebeveynlerin karşılaştığı ve doğru yaklaşımlar gerektiren önemli sağlık sorunudur. Bu makalede, süt alerjisi ve laktoz intoleransının ne olduğu, aralarındaki fark ve bu durumlarla nasıl başa çıkılacağı detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Hem bağışıklık sistemi hem de sindirim sistemi üzerinde etkili olan bu rahatsızlıklar, çocuklarınızın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için doğru bilgi ve özenli bir yaklaşım gerektirir.

Süt Alerjisi Nedir?

Bebeğinizin süte alerjisi olduğunda, bağışıklık sistemi süt proteinlerine aşırı tepki verir. Bebek süt içtiğinde, vücut bu proteinleri zararlı istilacılar olarak görür ve onlarla savaşmak için çalışır. Bu durum, histamin gibi kimyasalların serbest bırakılmasına neden olan bir alerjik reaksiyon oluşturur.

Süt, çoğu bebek mamasında bulunur. Süt alerjisi olan bebekler, süt bazlı formül aldıktan günler ila haftalar sonra belirtiler göstermeye başlayabilir. Anne sütü ile beslenen bebekler ise anneleri süt ürünleri tükettiğinde semptomlar gösterebilir. Her yaştan insan süt alerjisi olabilir, ancak küçük çocuklarda daha yaygındır. Birçok çocuk bu alerjiyi zamanla aşar, ancak bazıları aşamayabilir.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, vücudun laktozu parçalayamaması veya sindirememesidir. Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. Bu durum, ince bağırsağın yeterince laktaz enzimi üretememesi sonucu ortaya çıkar. Laktaz, laktozu parçalar ve vücudun emmesini sağlar. Laktoz intoleransı olan kişiler süt veya süt ürünleri tükettikten sonra şişkinlik, ishal ve gaz gibi rahatsız edici semptomlar yaşar.

Laktoz intoleransı, süte karşı gıda alerjisi ile aynı şey değildir.

Laktoz İntoleransı ile Süt Alerjisi Arasındaki Fark Nedir?

Her 10 küçük çocuktan 1’i süt içtiğinde reaksiyon gösterir. Bu durum, laktoz intoleransı veya süt alerjisi nedeniyle olabilir. Süt alerjisi, 5 yaş altındaki çocuklarda laktoz intoleransından daha yaygındır.

Laktoz intoleransı sindirim sistemi ile ilgili bir sorundur; çocuğunuzun sütte bulunan laktozu sindirmek için gerekli enzime sahip olmadığı anlamına gelir. Süt alerjisi ise bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorundur; vücut süte tepki verir ve alerjik reaksiyonlar oluşturur. Alerji genellikle mideyi ve vücudun diğer kısımlarını etkiler, deri döküntüsü veya yüzün şişmesi gibi semptomlara neden olabilir.

Birçok küçük çocuk, bu intolerans veya alerjilerden kurtulur. Ancak, doktorunuz size bunu yapmanın güvenli olduğunu söyleyene kadar çocuğunuza süt vermeyin.

Çocuğumun Laktoz İntoleransı veya Süt Alerjisi Olduğunu Nasıl Anlarım?

Doktorunuz, çocuğunuzun semptomlarını değerlendirerek ve tıbbi testler yaparak laktoz intoleransı veya süt alerjisi olup olmadığını doğrulayabilir. Doktorunuz önermedikçe, çocuğunuzun diyetinden süt veya süt bazlı yiyecekleri çıkarmayın.

Çocuklar için bazı alerji kanıtlanmamış eliminasyon testleri testleri kullanmayın. Süt intoleransının mukus veya öksürüğün nedeni olması pek olası değildir.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Bebek Emzirmesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Hamilelerin Saç Boyatması: Güvenli mi?
Bebekler Neden Her Şeyi Ağızlarına Koyarlar?
Yenidoğan Bebek İhtiyaçları Nelerdir?
Çocuklar Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Hazır Olur?
Hamilelik
Aylara Göre Hamilelik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hayata Yönelik | © 2024 | Hayata Yönelik Bilim-Teknik, Teknoloji, İnternet, Psikoloji, Sağlık, Eğlence ve Bilgi Blogu