Çocuklarda Güneş Kremi: Seçimi ve Kullanımı

Günümüzde piyasada bulunan sayısız güneş kremi arasında çocuklarınız için en uygun olanını seçmek zor olabilir. Ancak güneş kremi kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, cildinizi UV ışınlarından ne kadar iyi koruduğudur.
En İyi Güneş Kremi Türü Hangisidir?
Güneş kremi satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken üç önemli faktör vardır:
- SPF’si (Güneş Koruma Faktörü) 30 veya daha yüksek olmalı.
- Güneş kremi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlamalı (yani “geniş spektrumlu” olmalı).
- Suya dayanıklı olmalı (çocukları 40-80 dakika suda koruyabilmeli).
Farklı Güneş Kremi Türleri Nelerdir?
İki ana güneş kremi kategorisi vardır:
- Mineral Güneş Kremi: Bu güneş kremi türü cildin üzerine oturarak güneş ışınlarına karşı bir bariyer oluşturur. Etiketlerde çinko veya titanyum gibi maddeler görebilirsiniz. Bu kremler cildin yüzeyinde kalacak şekilde tasarlandığından uygulaması zor olabilir ve cildi beyazımsı bir tonda bırakabilirler. Fakat çocukların kullanımına uygun eğlenceli renklerde güneş kremleri de mevcuttur. Uygulandığı anda etkisini gösterir, ancak su veya terle kolayca çıkabilir.
- Kimyasal Güneş Kremi: Güneş ışınlarını bir sünger gibi emerek cildi korur. Işınları ısıya dönüştürür ve daha sonra bu ısıyı ciltten serbest bırakır. Cildin üst tabakasına emildiği için beyazımsı bir kaplama bırakmaz ve kolayca yıkanmaz. Ancak etkisini göstermesi 15-30 dakika sürebilir.
Güneş kremleri kremler, çubuklar, jeller ve spreyler olarak mevcuttur. Kremler kuru cilt bölgeleri için en iyisidir, çubuklar göz çevresine yardımcı olur ve jeller saçlı bölgeler (kafa derisi gibi) için uygundur. Güneş koruyucu spreyler ise yeterli miktarda uygulanıp uygulanmadığını bilmek zor olabilir ve çocukların dumanı soluma riski vardır. Ayrıca bazı spreyler yanıcıdır, bu nedenle kullanırken kıvılcım veya alevden kaçınmak önemlidir.
Güneş Kremi Nasıl, Ne Zaman ve Nerede Kullanılmalı?
Güneş kreminin görevini yapabilmesi için doğru kullanılması gerekir:
- Çocuklarınız güneşte kalacağı her zaman güneş kremi uygulayın. En iyi sonuçlar için, dışarı çıkmadan yaklaşık 15 ila 30 dakika önce uygulayın.
- Kulakları, elleri, ayakları, omuzları ve boynun arkasını unutmayın. Mayo askılarını kaldırın ve altlarına güneş kremi sürün. Çocuklarınızın dudaklarını SPF 30 dudak balsamı ile koruyun.
- Güneş kremini cömertçe uygulayın. Dermatologlar, vücudun açıkta kalan bölgelerini örtmek için 1 ons (plastik ilaç kabını doldurmaya yetecek kadar) kullanılmasını önerir. Diğer bir ölçme yöntemi de “çay kaşığı kuralı” olarak bilinmektedir. Tüm vücut için 9 çay kaşığı güneş kremi kullanın: yüz ve boyun için 1 çay kaşığı, gövdenin önü için 1 çay kaşığı ve gövdenin arkası için 1 çay kaşığı, her kol için 1 çay kaşığı ve her bacak için 2 çay kaşığı.
- Güneş kremini sık sık (yaklaşık 2 saatte bir) tekrar uygulayın. Bir çocuk terledikten veya yüzdükten sonra yeniden uygulayın.
- Çocuklar su etrafında olacaksa veya yüzecekse suya dayanıklı bir güneş kremi uygulayın. Su, güneş ışınlarını yansıtır ve yoğunlaştırır, bu nedenle çocukların kalıcı korumaya ihtiyacı vardır. Suya dayanıklı güneş kremleri suda 80 dakikaya kadar dayanabilir ve bazıları da tere dayanıklıdır. Ancak suya dayanıklı etiketten bağımsız olarak, çocuklar sudan çıktığında güneş kremini tekrar uyguladığınızdan emin olun.
- Kullandığınız güneş kreminin son kullanma tarihine dikkat edin. Son kullanma tarihi geçmiş veya 3 yıl yada daha uzun süredir sahip olduğunuz güneş kremlerini atın.
Kimler Güneş Kremine İhtiyaç Duyar?
Her çocuğun güneşten korunmaya ihtiyacı vardır. Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD), cilt tonları ne olursa olsun tüm çocukların SPF’si 30 veya daha yüksek olan güneş kremi kullanmasını önermektedir. Koyu ten, daha fazla koruyucu melanin içerdiği için daha kolay bronzlaşabilir, ancak bronzlaşma da güneş hasarının bir işaretidir. Koyu tenli çocuklar da ağrılı güneş yanıklarına yakalanabilir.
6 aylıktan küçük bebekleri güneşten uzak tutun. Dışarı çıkarken, bebeğinize kolları ve bacakları örten hafif giysiler giydirin ve siperlikli bir şapka takın. Güneşten kaçınamıyorsanız, bebeğinizin elleri ve yüzü gibi açıkta kalan cildine az miktarda güneş kremi kullanabilirsiniz.
Siz de iyi bir rol model olun. Sürekli olarak SPF 30 veya daha yüksek güneş kremi kullanmak ve güneşe maruz kalmanızı sınırlamak, cilt hasarı riskinizi azaltacak ve çocuklarınıza iyi bir güneş algısı öğretecektir.
Başka Ne Bilmeliyim?
- Cilt alerjilerine neden olabilecek PABA’lı güneş kremlerinden kaçının. Hormonal özelliklere sahip olabilecek oksibenzon bileşenini içerenlerden uzak durun.
- Hassas ciltler için, çinko oksit veya titanyum dioksit aktif bileşenleri içeren mineral güneş kremi tercih edin.
- Bronzlaştırıcı bir güneş kremi kullanmak isteyen gençler, UV koruması olan bir tane almalıdır.
- Bazı kozmetikler güneş kremi içerir, ancak genellikle güneşten yeterli koruma sağlamaz. Çocuğunuzun makyaj yapmadan önce güneş kremi sürdüğünden emin olun.
Unutmayın, en iyi güneş kremi, sizin ve ailenizin güneşe her çıktığınızda kullanacağı güneş kremidir. Bu basit ama etkili kurallara uyarak, cildinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyabilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Yaz aylarının gelmesiyle havalar ciddi düzeyde arttı. Bu tehlikeli sıcaklarda Güneş çarpmasına dikkat etmek gerekir. Sizin için yazdığımız ”Güneş Çarpması” başlıklı konu dikkatinizi çekebilir.