Japonya, Fukushima’da Radyasyonlu Yakıtı Temizleyecek Yeni Robotu Tanıttı

Fukushima yeni robot

2011 yılında yaşanan büyük deprem ve tsunami sonrası oluşan karmaşanın temizlenmesi nesiller boyunca sürecek.

Fukushima Daiichi nükleer santrali operatörleri, Salı günü erimiş yakıt kalıntılarını temizlemek için geliştirilen yeni bir robotu tanıttı. Associated Press‘in (AP) haberine göre, robot Ekim ayına kadar çalışmaya başlamayacak, ancak 9.0 büyüklüğündeki depremin üzerinden 13 yıl geçmiş olmasına rağmen yapılacak çok iş olduğunu ortaya koyuyor.

Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), robotu Kobe şehrindeki Mitsubishi Heavy Industries‘te geliştirdiği yerde tanıttı. Bu yeni robot, borulara yerleştirilebiliyor ve teleskopik kıskaçları ile küçük miktarlarda radyasyonlu yakıtı toplayabiliyor. Gösteri sırasında robot sadece 3 gram taş topladı, ancak santralde yaklaşık 880 ton yüksek derecede radyasyonlu nükleer yakıt bulunuyor. Mevcut plana göre temizlik işlemi 30 ila 40 yıl sürecek, ancak AP, mevcut robot geliştirme hızı göz önüne alındığında bunun oldukça iyimser bir tahmin olduğunu belirtiyor.

Santral operatörü, yıllar boyunca çeşitli robotların bozulmasıyla mücadele etti, üstelik bu robotlar sadece keşif amaçlıydı. Yakıt kalıntılarının kaldırılması işlemi 2021 yılında başlamalıydı. TEPCO yetkilileri, Unit 2‘den yakıt kalıntılarının test amaçlı çıkarılmasının, gelecekteki nükleer santralin devreden çıkarılması çalışmalarını kararlı bir şekilde yürütmek için son derece önemli bir adım olduğunu belirtti. Kalıntı çıkarma programı grup yöneticisi Yusuke Nakagawa, “Test çıkarma işlemini güvenli ve kararlı bir şekilde sürdürmek önemlidir,” dedi.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Bilim İnsanları Şaşkınlıkla İzliyor: Evrende Yaşam İzleri Bulundu!
Kara Delik
James Webb Uzay Teleskobu’nun Devrim Yaratan Keşfi
Astronotların Gözünden Yıldızlara Yolculuk: Uzayda Hayat Nasıl Olurdu?
Yapay Zeka(AI) Teknolojileri Ve Etik Sorunları
Arabaya Kaynar Su Dökülürse Ne Olur?
Kanıtlanabilen Bilimsel Önerme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hayata Yönelik | © 2024 | Hayata Yönelik Bilim-Teknik, Teknoloji, İnternet, Psikoloji, Sağlık, Eğlence ve Bilgi Blogu