Diş İmplantı Tedavi Süreci

Diş implantı, ağız cerrahının çene kemiğinize yapay diş kökleri yerleştirmesi işlemidir. Bu implantlar kemikle birleşerek, üzerine kron adı verilen yedek dişlerin yerleştirilmesine olanak tanır. Doğal dişleriniz gibi görünmek, hissetmek ve işlev görmek üzere tasarlanmışlardır.

Bu makalede, diş implantının ne olduğunu, süreç ile iyileşme sırasında neler olabileceğini ele alacağız.

Diş İmplantı Nedir?

Diş implantı, ayakta tedavi gerektiren bir cerrahi işlemdir. İmplant, titanyum ve diğer malzemelerden yapılmış olup, çene kemiğinizle kaynaşarak diş kökünü taklit eder. Bu yapay kök, diş hekiminizin yedek dişlerinizi sabitlemesini sağlar, böylece dişleriniz stabil ve diğer dişlerinizle uyumlu olur.

Diş implantı yaptırmak birkaç randevu gerektirir. Bunlar, bir konsültasyon, implantın yerleştirilmesi için bir randevu ve yeni dişlerin takılması için bir randevudur.

Kontrendikasyonlar

Büyüme çağındaki çocuklar, çene büyümesi ve gelişimi tamamlanana kadar diş implantı yaptıramayabilir. Diyabet veya lösemi gibi kronik hastalıkları olan kişiler de diş implantları için uygun adaylar olmayabilir çünkü bu durumlar ameliyat sonrası iyileşmeyi engelleyebilir. Sigara içiyorsanız, iyileşmeyi yavaşlatabileceğinden diş hekiminiz ameliyat önermeyebilir. Prosedür için uygun bir aday olup olmadığınızı belirlemek için diş hekiminizle tıbbi geçmişinizi ve yaşam tarzınızı konuşun.

Diş İmplantının Amacı

Bir diş implantı, yaralanma, diş eti hastalığı, diş çürümesi veya enfeksiyon nedeniyle kaybedilen bir veya daha fazla dişin yerini alabilir. İlk konsültasyonda, diş hekiminizle dişleri değiştirmek için diğer seçenekleri de tartışabilirsiniz. Bu seçenekler takma dişler ve köprüleri içerebilir. Diş hekiminiz, eksik diş bölgesinde yeterli alan ve kemik olup olmadığını sizinle tartışacaktır. Dişiniz bir süredir eksikse kemik kaybınız olabilir ve bu, diş implantı cerrahisine devam edebilmeniz için bir kemik grefti gerektirebilir.

Diş İmplantı İşlemine Nasıl Hazırlanılır?

İşlemden önce, ilk konsültasyon için diş hekiminizi ziyaret edeceksiniz. Diş hekiminiz size kapsamlı bir muayene yapacak, röntgen çekecek ve implant cerrahisi için planlarını sizinle tartışacaktır. Plan yapıldıktan ve sağlığınızın iyi olduğu belirlendikten sonra, ameliyat randevusu verilecektir. Diş hekiminiz prosedür için IV sedasyon önerirse, ameliyat sonrası sizi eve götürecek birini ayarlamanız gerekecektir.

Yer

Bir diş implantı işlemi genellikle bir diş hekimliği ofisinde gerçekleştirilir. Ağız cerrahisi ve restoratif diş hekimliği eğitimi almış profesyonellerden oluşan bir ekip tarafından yapılır.

Yiyecek ve İçecek

Lokal anestezi alıyorsanız, işlemden birkaç saat önce hafif bir yemek yiyebilirsiniz. IV sedasyon alıyorsanız, ameliyattan önceki gece yarısından sonra hiçbir şey yememeniz tavsiye edilir. Bu, midenizin boş olmasını sağlar.

İlaç

Diş hekiminiz, erken implant başarısızlıklarını önlemek için ameliyattan birkaç gün önce antibiyotik reçete edebilir. Ayrıca, özel antibakteriyel gargara da önerebilir.

Ameliyat Öncesi Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Sigara içmek iyileşmeyi yavaşlatabileceği için diş implantlarının başarısını düşürebilir. Sigara içen bireyler, diş implantı tedavisi öncesi sigara içtiği bilgisini diş hekimleriyle paylaşmalılar.

Diş İmplant İşlemi Sırasında Ne Beklenir?

Diş hekiminiz, diş implantlarını yerleştirmek için en iyi yöntemi önerecektir. Bazı durumlarda, implantın yerleştirilmesi ve dişin (kuron) aynı gün takılması mümkündür. Ancak, implant işlemi genellikle birkaç ay arayla birden fazla randevuda gerçekleşir.

İlk aşamada, implantın cerrahi olarak yerleştirilmesi için ağız uyuşturulur ve lokal anestezi veya IV sedasyon uygulanır. Diş hekimi, implantı eksik dişin bulunduğu yerde çene kemiğine yerleştirmek için diş etlerinde bir kesi yapar. İmplant yerleştirildikten sonra diş etleri kapatılır.

Evde iyileşme sürecine geçilecek ve muhtemelen birkaç ay içinde sürecin ikinci aşaması için geri dönülecektir. Bu süre, kemiğin implantın etrafında büyümesi ve yerinde kalacak kadar güçlü olmasını sağlar. Bu işleme osseointegrasyon denir, yani titanyumun kemikle birleşmesi anlamına gelir. Diş hekimi, implantın güvenli olduğundan emin olduktan sonra, bağlantı parçası yerleştirir. Bu parça, yeni dişi tutacak kısımdır.

Diş etleriniz iyileştiğinde, diş hekimi dişlerinizin ölçülerini alacak ve özel bir yedek diş oluşturacaktır. Kuron olarak adlandırılan bu diş, abutmente (dayanak) tutturulur.

Diş İmplantı İşleminden Sonra İyileşme

Diş hekiminiz IV sedasyon kullanıyorsa, birkaç saat boyunca biraz sersemlemiş hissedeceksiniz. İmplantlar yerleştirildikten sonra biraz morarma, şişlik, hafif kanama ve ağrı yaşayabilirsiniz. İyileşirken yumuşak yiyecekler, soğuk yiyecekler ve ılık çorba yemeniz tavsiye edilebilir. Herhangi bir ağrıya yardımcı olmak için diş hekiminiz muhtemelen ilaçlar önerecektir.

Uzun Süreli Bakım

Diş implantları, normal dişlerinizle aynı diş hijyenini gerektirir. Onları sağlıklı tutmak için dişlerinizi günde iki kez fırçalayın, diş ipi kullanın ve düzenli takip randevuları için diş hekiminize görünün. Diş implantları diş çürüğü almaz, ancak periodontal hastalıktan etkilenebilirler, bu nedenle iyi diş bakımı yapmak önemlidir.

Özet

Bir diş implantı sürecinde, ağız cerrahı çenenize yapay diş kökleri yerleştirir. Bu implantlar, yedek dişleri tutmak için çene kemiğinizle kaynaşır. Diş implantı yaptırmak için birkaç randevuya ihtiyacınız olacak. Birincisi, cerrahla yapılan bir konsültasyondur. Daha sonra implantı yerleştirme sürecine başlayacaksınızdır. Birkaç ay içinde, yedek dişlerin yerleştirilmesi için bir randevunuz olacak. Bu süre, kemiğinizin implantın etrafında büyümesi için yeterli zaman olacaktır. İşlem sırasında lokal anestezi veya IV sedasyon olabilir. Diş hekiminiz ayrıca işlemden önce yemek yemeyi ne zaman bırakmanız gerektiği konusunda size talimatlar verecektir. IV sedasyon geçiriyorsanız, işlemden sonra sizi eve götürecek birinin olduğundan emin olun.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

SİNÜZİT İLE DİŞ AĞRISI BİRBİRİNE KARIŞABİLİR !
Periodontit Nedir, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
DİŞ MACUNU NASIL SEÇİLMELİ?
HAMİLELİK DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NASIL OLMALI?
diş macunu
Diş Macununun Sizi Nasıl Zehirlediğini Biliyor Musunuz?
ÖMÜR BOYU DİŞÇİYE GİTMEMEK İSTEMEZ MİSİNİZ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hayata Yönelik | © 2024 | Hayata Yönelik Bilim-Teknik, Teknoloji, İnternet, Psikoloji, Sağlık, Eğlence ve Bilgi Blogu