HAMİLELİK DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NASIL OLMALI?

HAMİLELİK DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NASIL OLMALI?
Hamile olmak, kadınların hayatlarında yaşayabilecekleri en güzel deneyimlerden biri olarak tanımlanabilir ama aynı zamanda bir o kadar da zor bir süreçtir. Bu sürecin zorluğu olabildiğince sağlıklı beslenerek, doğru spor hareketleri ve doğru bakım teknikleri ile hafifletilebilir. Özellikle, hamile bir kadının, bebeğinin doğum anına kadar gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayıp, sağlıklı bir doğum süreci geçirebilmesi için, kendisinin de stresten uzak ve son derece sağlıklı bir yaşam sürmesi gerekir.
Diş hekimleri de bu konuda her zaman sağlıklı bir vücudun sağlıklı bir ağızdan başladığını savunmaktadırlar. Sağlıksız diş etleri, çürük dişler hem genel sağlık üstüne olumsuz etki yaratırlar; hem de neden oldukları komforsuzluk veya ağrı nedeniyle anneyi strese sokup, hamilelik sürecini de olumsuz olarak etkileyebilirler. Bunun dışında, komforsuz ve ağrılı dişlere sahip olan bir birey, besinleri parçalamada da zorluk yaşayacağı için, sağlıklı bir şekilde beslenmesi de zorlaşır. Bunlara ek olarak, bu dönemde değişen hormonel dengeler, hamilelik sürecinde hamilelik öncesi mevcut olan diş eti ve diş problemlerinin daha fazla şiddetlenmesine, daha çok gün yüzüne çıkmasına yol açar. Bu sebepten kaynaklı bir anne adayına verilebilecek ilk tavsiye; henüz hamile kalmadan önce diş hekimine giderek, gerekli olan tüm tedavileri yaptırmasıdır. Hatta hamile olmadan önce alınan panaromik bir diş röntgen filmi, hamilelik süresince de karşılaşma ihtimali olan diş sorunlarında, teşhis konulmasında ve tedavi sırasında diş hekimine ışık tutabilir.
Kısaca hamile kalmayı düşünen bir kadının, diş ve ağız sağlığı bakımından yapılması gerekenler özetlendikten sonra, şimdi de hamile olan süreçte yapılması gerekenleri özetleyeceğiz. İlk olarak, problem yaşamamak için hayatın her kısmında olduğu gibi çok iyi bir ağız bakımı olmalıdır. Diş ipi kullanma ve diş fırçalama günlük hayatta yapılması gereken zamanlarda her gün rutine bağlayacak şekilde düzenli olmalıdır. Bunlara ek olarak, diş hekiminin sizin için özel olarak önerdiği diğer ağız bakım ürünleri de varsa; o ürünler de önerildiği şekilde kullanılmalıdır. Bu noktalar, çıkma ihtimali olan sorunların en düşük seviyede tutulması için çok önemlidir. Fakat herhangi bir diş sorunu çıktığı zamanda ise, tedavi yaklaşımı, hamileliğin hangi evresinde olunduğuna göre değişir. Mesela 1. trimester denilen, ilk üç aylık zamanda neredeyse hiçbir tedavi uygulanamazken, çıkan sorunları herhangi bir şekilde geçici çözümler ile, 2. üç aylık zamana kadar ertelemeye çalışılır. Bebek bakımından, neredeyse her türlü diş tedavisini güvenli bir şekilde uygulanabildiği 2. üç aylık zamanda, tüm problemleri radikal olarak çözmeye çalışılır, diğer evrelere oranla müdahale etmenin daha tehlikeli olduğu hamileliğin 3. üç aylık dönemine herhangi bir problem taşımamaya çalışmaktadır. Fakat, hamileliğin son üç aylık evresi olan 6. aydan doğuma kadar olan zamanda oluşan diş sorunlarını da hastanın hamileliğini takip eden kadın doğum uzmanına danışarak, dikkatli bir şekilde çözme yoluna gidilebilir. Fakat ilk başta da vurgulandığı gibi; her hamile adayının bu dönem başlamadan önce diş hekimine gidip, mevcut olan tüm sorunlarını çözerek, bu mucizevi sürece, iltihapsız ve çürüksüz dişlerle ve sağlıklı diş etleri ile girmesidir.