Hayata Yönelik © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Hayata Yönelik

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi / Finans
  4. »
  5. Enflasyon ve Deflasyon: Aralarındaki İlişki Nedir?

Enflasyon ve Deflasyon: Aralarındaki İlişki Nedir?

Enflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatları hızla yükseldiğinde ortaya çıkarken, deflasyon bu fiyatlar düştüğünde meydana gelir. Aynı madalyonun zıt yüzleri olan bu iki ekonomik durum arasındaki denge oldukça hassastır ve bir ekonomi bir koşuldan diğerine hızla geçiş yapabilir.

admin admin -
94 0

Enflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatları hızla yükseldiğinde ortaya çıkarken, deflasyon bu fiyatlar düştüğünde meydana gelir. Aynı madalyonun zıt yüzleri olan bu iki ekonomik durum arasındaki denge oldukça hassastır ve bir ekonomi bir koşuldan diğerine hızla geçiş yapabilir.

Merkez bankaları, fiyat değişikliklerinin seviyelerini yakından takip eder ve faiz oranlarını belirlemek gibi para politikası eylemleri gerçekleştirerek enflasyonu veya deflasyonu durdurmak için harekete geçer.

  • Enflasyon, bir ekonomideki mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki artışla ortaya çıkar.
  • Deflasyon, mal ve hizmet fiyatlarındaki genel düşüşle ve yüzde sıfırın altına düşen bir enflasyon oranıyla ortaya çıkar.
  • Her ikisi de, altta yatan nedenlere ve fiyat değişim hızına bağlı olarak ekonomi için potansiyel olarak kötü olabilir.

Enflasyon

Enflasyon, bir ekonomideki mal fiyatlarının ne kadar hızlı arttığının nicel bir ölçüsüdür. Enflasyon, mal ve hizmetler yüksek talep gördüğünde ortaya çıkar, böylece bulunabilirlikte (arzda) bir düşüş ve bunun sonucunda fiyatların yükselmesine neden olur. Bazen çok az mal peşinde koşan çok fazla para olarak anılır.

Arz, çeşitli nedenlerle azalabilir. Örneğin, bir doğal afet bir gıda mahsulünü yok edebilir, bir konut patlaması inşaat malzemelerini tüketebilir veya toplam talep stokları bunaltabilir. Sebep ne olursa olsun, tüketiciler istedikleri ürünler için daha fazla ödemeye isteklidir, bu da üreticilerin ve hizmet sağlayıcıların daha fazla ücret almasına neden olur.

Enflasyonun en yaygın ölçüsü, tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artış oranıdır. TÜFE, tüketim malları ve hizmetleri, tıbbi bakım ve nakliye maliyetleri dahil olmak üzere teorik bir mal sepetidir. Hükümet, Türk Lirası’nın satın alma gücünü anlamak için sepetteki mal ve hizmetlerin fiyatını takip eder.

Deflasyon

Deflasyon, çok fazla mal mevcut olduğunda veya bu malları satın almak için dolaşımda yeterli para olmadığında ortaya çıkar. Sonuç olarak, mal ve hizmetlerin fiyatı düşer.

Örneğin, belirli bir araba türü oldukça popüler hale gelirse, diğer üreticiler rekabet etmek için benzer bir araç yapmaya başlar. Yakında, otomobil şirketleri satabileceklerinden daha fazla araca sahip olurlar, bu yüzden alıcıları çekmek için fiyatı düşürmeleri gerekir.

Kendilerini çok fazla envanterle bulan şirketler, maliyetleri düşürmek zorunda kalır ve bu da genellikle işten çıkarmalara yol açar. İşsiz bireylerin ürün satın almak için yeterli parası yoktur. Bu nedenle, onları satın almaya ikna etmek için şirketler fiyatları daha fazla düşürür ve bu da düşüş eğilimini sürdürür.

Deflasyon ve Kredi Kullanılabilirliği

Kredi sağlayıcılar fiyatlarda bir düşüş tespit ettiklerinde, genellikle sundukları kredi miktarını azaltırlar. Bu, tüketicilerin büyük bilet ürünleri satın almak için kredilere erişemediği bir kredi sıkışıklığı yaratır. Şirketler, daha fazla deflasyona neden olabilecek bir durum olan aşırı stoklanmış envanterle baş başa kalır.

Olumsuz Etkiler

Uzun süreli deflasyon dönemleri ekonomik büyümeyi engelleyebilir ve işsizliği artırabilir.

Kontrolden çıkmış enflasyon kötü olduğu gibi, kontrolsüz fiyat düşüşleri de zarar verici bir deflasyonist sarmala yol açabilir. Bu durum tipik olarak, ekonomik çıktının yavaşlaması ve yatırım ve tüketim talebinin kuruması nedeniyle durgunluk veya depresyon gibi ekonomik kriz dönemlerinde ortaya çıkar. Bu, üreticilerin artık satın almak istemediği stokları tasfiye etmek zorunda kalması nedeniyle varlık fiyatlarında genel bir düşüşe yol açabilir.

Hem tüketiciler hem de işletmeler, daha fazla finansal kayba karşı tampon oluşturmak için nakit rezervlerini elde tutmaya başlar. Daha fazla para biriktirildikçe, daha az para harcanır ve toplam talep daha da azalır.

Bu noktada insanların gelecekteki enflasyona ilişkin beklentileri de düşer ve para biriktirmeye başlarlar. Tüketiciler, paralarının yarın daha fazla satın alma gücüne sahip olmasını beklerken, bugün para harcamak için daha az teşvike sahiptir.

Sık Sorulan Sorular (SSK)

Enflasyon Her Zaman Kötü Mü?

Hayır, her zaman değil. Mütevazı, kontrollü enflasyon normalde tüketici harcamalarını kesintiye uğratmaz. Fiyat artışları bunaltıcı olduğunda ve ekonomik faaliyetleri engellediğinde bu bir sorun haline gelir.

Deflasyonun Etkisi Ne Olabilir?

Azalan talep ve daha az harcama, fiyatların giderek düşmesine ve ekonominin yavaşlamasına neden olabilir. Bu deflasyon, şirketleri işe alımları dondurmaya veya işçileri işten çıkarmaya zorlayabilir. Ücretler de düşebilir.

FED Enflasyon ve Deflasyonla Nasıl Başa Çıkıyor?

Para politikası araçlarını kullanarak her ikisini de kontrol etmeye çalışır. Örneğin, para arzını artırmak ve çok düşük deflasyon veya enflasyon durumlarında talebi ve harcamayı teşvik etmek için Hazine menkul kıymetleri satabilir. Enflasyon çok yüksek olduğunda, Fed genellikle talebi, borçlanmayı ve harcamayı caydırmak için faiz oranlarını artırır.

Deflasyon Neden Enflasyondan Daha Zararlıdır?

Fiyatlar yükseldiğinde ve doların gücü düştüğünde, ekonomi enflasyon yaşar.

Enflasyon, dolarınızın o kadar uzamadığı anlamına gelirken, aynı zamanda borcun değerini de düşürür, böylece borçlular borç almaya devam eder ve borçlular faturalarını ödemeye devam eder. Mütevazı enflasyon, ekonomik döngünün normalidir – ekonomi tipik olarak yılda %1 ila %3 enflasyon yaşar – ve küçük bir miktar genellikle sağlıklı ekonomik büyümenin bir işareti olarak görülür.

Enflasyon aynı zamanda tüketicilerin kendilerini bir dereceye kadar koruyabilecekleri bir şeydir. Örneğin, paranızı yatırmak, kazancınızın enflasyondan daha hızlı artmasına yardımcı olarak satın alma gücünüzü korumanıza ve artırmanıza yardımcı olabilir.

Fiyatların yükselmesi düşmesinden daha kötü görünse de, deflasyon genellikle daha az elverişlidir ve ekonomik daralmalar ve durgunluklarla ilişkilidir. Deflasyonist bir sarmal, zor ekonomik zamanları durgunluklara ve ardından depresyonlara dönüştürebilir.

Kendinizi deflasyona karşı korumak, enflasyona karşı korumaktan biraz daha zordur. Enflasyondan farklı olarak, borç deflasyonla daha pahalı hale gelir ve bu da insanların ve işletmelerin zaten borçlu oldukları giderek artan pahalı borçları ödemeye çalışırken yeni borç almaktan kaçınmasına neden olur.

Enflasyon ile ilgili detaylı bilgiye ”Enflasyon: Nedir, Nasıl Kontrol Edilir?” başlıklı makalemizden , deflasyonla ilgili detaylı bilgiye ise ”Deflasyon: Nedir, Nedenleri ve Etkileri” başlıklı makalemizden ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir