Havuz ve Denizden Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Yaz aylarında serinlemek için sıkça tercih edilen havuz ve denizler, toplu kullanım alanları oldukları için hastalık kapma ihtimali oldukça yüksektir. Havuz ve denizlerden bulaşma riski olan bakteriler ciddi hastalıklara yol açabilir. Peki, havuz ve denizlerden bulaşan hastalıklar nelerdir?
Havuz ve denizlerden bulaşan bakteriler sonrası yaşanan sağlık sorunları, genel olarak Rekresyonel Su Hastalıkları (RSH) olarak adlandırılır. Mikroplar ya da kimyasallar su yoluyla insan vücuduna girer. Yazın gelmesiyle serinlemek için tercih edilen havuz ve denizler insan sağlığı için tehlikeli olabilir. Özellikle temizlenmeyen havuz sularında enfeksiyon kapma olasılığı yüksektir. RSH, yani rekresyonel su hastalıkları, kronik hastalıklara zemin hazırlayabilir. Uzmanlar, kullanılan havuzun temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini ve hastalıklı kişilerin bu alanlarda yüzmelerine izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, deniz suyu gel-git olayları nedeniyle yüzeyde biriken bakterilerle doludur. Yeterli hijyen eğitimi almamış kişilerin idrar ve dışkılarını bu yerlere bırakması, ciddi sindirim hastalıklarına neden olabilir. Ağız ve kulak yoluyla vücuda giren bu bakteriler, bağırsaklarda yaşam alanı bularak vücudu içten hasta eder.
Havuz ve Denizden Bulaşan Hastalıklar
İshal
İshal, yüzmeyle ilgili en yaygın hastalıklardan biridir. CDC’ye göre, su bulaşıcı ishale neden olan mikroplar tarafından kirlendiğinde, bir yüzücünün enfekte olması için sadece küçük bir miktar yutması yeterlidir. Cryptosporidium, Giardia, Shigella, norovirüs ve E. coli gibi mikroplar, ishal olan (veya son iki hafta içinde hasta olan) biri suya girdiğinde bulaşabilir.
Havuzla ilgili ishal salgınlarının en yaygın nedeni olan Cryptosporidium (kısaca kripto), klor ve diğer kimyasallarla uygun şekilde işlenmiş havuzlarda bile günlerce canlı kalabilir. Bu nedenle halka açık havuzlar, suya dalmadan önce duş almanızı gerektirir. Havuzu herkes için güvenli tutmak için, yakın zamanda hastalandıysanız yüzmeye ara vermeniz önemlidir.
Tifo
Tifo ateşi, kontamine su yoluyla bulaşan Salmonella typhi bakterilerinden kaynaklanır. Hastalar tipik olarak uzun süreli ateş, iştahsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı, kabızlık ve vücut ağırlığı kaybından muzdariptir. Tifo, tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir, bu yüzden erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Dış Kulak Yolu İltihaplanması
İshalden sonra görülen en yaygın hastalıklardan biri de dış kulak yolu iltihaplanmasıdır. Kirli suyun kulağa kaçması ile oluşan bu hastalık, iç kulaktan başlayıp dış alana kadar iltihaplanmaya neden olur. Kulak zarına ulaştığında işitme kaybına yol açabilecek kadar güçlü olan bu enfeksiyondan korunmanın en basit yolu kulak tıkayıcı kullanmaktır.
Göz Alerjisi
Temizlenmeyen sularda kendiliğinden oluşan adenovirüsler, su yoluyla göze kaçtığında, gözdeki sıvının içine yerleşir ve gözün iltihaplanmasına ve kızarmasına neden olur. Erken tedavi edilmediğinde görme kaybına yol açabilir. Şiddetli göz ağrıları ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini belli eder.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Genital bölgeye yerleşen mantarlı bakteriler, burada idrar yolu enfeksiyonuna neden olur. İdrar yaparken yanma, kaşıntı ve kan gelmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Enfeksiyonlu hücreler yüzeyde kalmaz, vücudun içerisine de geçer ve idrar yollarında iltihaplanmaya yol açar.
Hepatit A
Bu durum esas olarak karaciğeri etkiler ve Hepatit A virüsünden kaynaklanır. Bulaşma yolu genellikle ağızdan olup, enfekte bir kişiyle fiziksel temas yoluyla da yayılabilir. Hepatit A hastaları ateş, mide bulantısı ve kusma gibi yaygın semptomlar gösterir, ancak zamanında tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlar yaşanabilir.
Havuz ve Denizden Bulaşan Hastalıklara Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Klorlama, suyu steril hale getirmez. Bazı daha dirençli hastalıklar, klorun onları öldürme yeteneğine karşı dirençlidir. Rekreasyonel su hastalıklarının yayılması durdurulabilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) aşağıdaki önlemleri önermektedir:
- İshaliniz varsa yüzmekten kaçının. Bu, özellikle hala çocuk bezi kullanan küçük çocuklar için hayati önem taşır. Sudaki bakteriler yayılabilir ve diğer insanları hasta edebilir.
- Havuz suyunu yutmayın.
- Ev havuzunuzdaki klor veya brom konsantrasyonlarını düzenli olarak test edin.
- İyi hijyen sağlayın. Yüzmeden önce duş alın ve tuvaleti kullandıktan veya bebek bezini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkayın. Vücudunuzun mikropları suya karışabilir.
- Çocuklarınızı tuvalete götürün veya sık sık bezlerini değiştirin. Çocuğun “Gitmeliyim” demesini beklerseniz çok geç olabilir.
- Havuzda veya plajda çocuk bezi değiştirmek yerine banyo kullanın. Enfeksiyonlar, zemindeki, yüzeylerdeki ve havuzun yakınındaki nesnelerdeki mikroplar tarafından yayılabilir.
- Yakın zamanda geçirilen bir ameliyat veya piercingin ardından havuzlardan ve eğlence amaçlı su aktivitelerinden kaçının.
- Kulaklarınızı koruyun ve bir banyo bonesi ile kuru tutun. Suya maruz kaldıktan hemen sonra kulaklarınızı kurulayın.
- Yüzmeye başlamadan önce çocuğunuzun tamamen yıkandığından emin olun (arka tarafa özellikle dikkat edin). Herkesin diplerinde suya karışan tespit edilemeyen miktarda dışkı vardır.
- İyi hijyen sağlamanın yanı sıra, mahallenizdeki yüzme alanlarının koşullarının farkında olun. Hastalığın yayılması için koşullar uygunsa, sık sık bildirim gönderilecektir. Halka açık veya özel bir havuzun nasıl çalıştığı hakkında bir fikir edinmek için, personele sanitasyon uygulamalarını ve daha önce meydana gelen salgınları sorun.
Sık Sorulan Sorular
Havuzda yüzmekten hasta olabilir miyim?
Evet, havuz suyunda bulaşabilecek birçok hastalık vardır. Bununla birlikte, uygun şekilde bakımı yapılan bir havuzda hastalığa yakalanma riski düşüktür. İnsanlar vücutlarında ve ciltlerinde bakteri, virüs ve parazit taşıyabilirler. Bu organizmaların bazıları, diğer yüzücüleri enfekte etmek için havuz suyuna salınabilir. Organizmalar vücuda ağız, burun, kulaklar ve gözlerden girebilir. Derideki kırılmalar da bir bulaşma yolu olabilir. Yüzücüler, kirleticileri ciltten uzaklaştırmak için havuza girmeden önce duş almalıdır. 14 gün içinde ishal olmuş veya şu anda açık yarası olan banyo yapanların yüzmesi yasaktır.
Havuz suyunda ne tür hastalıklar bulaşıcıdır?
Deri, kulak, burun, boğaz ve solunum yolu hastalıkları yüzme ile ilişkilendirilmiştir. Havuz kullanımı sırasında en sık görülen rekreasyonel hastalık Cryptosporidiosis‘tir. Cryptosporidium, insanların dışkısına dökülen bir parazittir. Parazit, dışkı kazaları ve organizmayı derilerinde taşıyan yüzücüler tarafından havuz suyuna girer. Yüzücüler, kontamine havuz suyunu yuttuklarında enfekte olurlar. Bu parazit ishal ve karın rahatsızlığına neden olur. Yüzücüleri enfekte edebilen diğer organizmalar arasında Hepatit A (karaciğer hastalığı), Norwalk Virüsü (karın rahatsızlığı), Pseudomonas Bakterileri (yüzücü döküntüsü) ve Giardia (parazit) bulunur. Covid-19’un havuz suyunda bulaştığına dair bir kanıt yoktur.
Hastaysam yüzebilir miyim?
Kaliforniya yasaları, şu anda bulaşıcı bir hastalığı olan herkesin halka açık bir yüzme havuzunda yüzmesini yasaklar. Bu, son 14 gün içinde ishal olan veya şu anda açık yaraları olan herkesi içerir.
Klor havuz suyundaki tüm organizmaları öldürmez mi?
Hayır. Klor, havuz suyundaki zararlı organizmaların çoğunu öldürmede etkili olmasına rağmen, hepsi kolayca öldürülmez. En yaygın eğlence hastalığına parazit Cryptosporidium neden olur. Bu parazit, kendisini kist adı verilen sert bir dış örtü ile sarar. Dezenfektanlar paraziti öldürmek için bu engeli kolayca geçemezler. Kistin yutulması yeni konağın enfeksiyonuna neden olabilir.
Bu önlemleri alarak, hem havuz hem de denizden bulaşabilecek hastalıklardan korunabilir ve yaz aylarının keyfini güvenle çıkarabilirsiniz.