Bebeğiniz Gece Açlıktan Mı Yoksa Alışkanlıktan Mı Uyanıyor?

Bağımsız olarak uykuya dalmayı bilen bir bebek gece ağladığında, bunun bir ihtiyaçtan kaynaklandığını biliriz. Peki, neye ihtiyaçları olduğunu nasıl belirleyebilirsiniz?
Açlık
Bebeğiniz 6 aylıktan küçükse (veya düşük kiloluysa), gece boyunca hala beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Eğer gece açlıktan uyanıyorsa, onu beslemelisiniz! Uyku eğitimi, gerekli gece beslemelerini otomatik olarak bırakmanız gerektiği anlamına gelmez.
Bağımsız uyku becerilerine sahip bebeklerin çoğu, hazır olduklarında gece beslenmelerini doğal olarak bırakma eğilimindedir çünkü beslenmeyi sadece uykuya dalmanın bir yolu olarak kullanmazlar. Ancak bu süreç her zaman doğal olarak gerçekleşmez. Bebeğinizin 6 aya yakın ve sağlıklı bir kiloda olup olmadığını ve gece boyunca beslenmenin hala gerekli olup olmadığını öğrenmek için çocuk doktorunuza danışın. Kendinizin ve bebeğinizin hazır olduğunu düşündüğünüzde, gece beslemelerini kesmeye başlayabilirsiniz. Bazı bebekler 3-4 ay gibi kısa bir sürede 6-8 saat uyumaya hazırdır; bazıları ise 6 aya kadar gece beslenmesine devam edebilir. Bu durum tamamen bebeğe bağlıdır ve normaldir!
Bebeğinizin açlıktan uyanıp uyanmadığını belirlerken, onu sürekli olarak en uzun uyku süresine kadar gözlemleyin. Eğer 5+ saat uyuyup aniden her 2 saatte bir uyanıyorsa, bunun açlıkla ilişkili olmayan bir uyku gerilemesi veya bozulması olabileceğinden emin olabilirsiniz. Bu durumda, uyanma sırasında bebeğinizi yatıştırmak için başka yöntemler deneyebilirsiniz.
Alışkanlık
Bebekler, tanıştıkları şeylere alışırlar. Bebeğiniz, beslenmeden, sallanmadan veya yanınızda uyumadan uykuya dalmadıysa, gece uyandıklarında tekrar uyumak için bu alışkanlığa ihtiyaç duyabilir. Yeni doğanlar birkaç saatte bir açlıktan uyanır, ancak bu durum yenidoğan döneminden sonra aylarca devam ederse, bebeğinizin bağımsız olarak nasıl uykuya dalacağını öğrenemediğini gösterir.
Bebeğinizin uyku bozukluklarına neden olabilecek gelişimsel dönüm noktaları ve uyku gerilemeleri sırasında, onları yeni bir alışkanlıkla tanıştırmak yaygındır. Her ebeveyn gibi, hepimiz sadece uyumak isteriz! İhtiyaç duymadıklarında beslemeleri sağlamak, sallamak, tekrar tekrar emzik vermek gibi eylemler bebeğinizin tekrar uyumasına yardımcı olabilir. Ancak bu geçici çözümler, büyük olasılıkla bebeğinizin dönüm noktası veya gerileme geçtikten sonra bile uyanmaya devam etmesine neden olacak bir alışkanlık oluşturacaktır.
Çocuğunuz bir alışkanlıktan uyandığında, yalnızca bu özel yöntemle uykuya geri dönebilirler. Ancak, başka bir şekilde uyumayı öğrenmeleri imkansız değildir. Bebekler tanıştıkları şeylere alışır; bu yüzden hangi alışkanlıkları veya becerileri tanıtmak istediğinizi ve bu uyanmalara nasıl tepki vereceğinizi seçme hakkına sahipsiniz!
Tabii ki, uyanmaların açlık veya alışkanlıktan daha fazla nedeni olabilir; örneğin kirli bir bebek bezi, hastalık, rahatsızlık gibi. Bebeğinizin gece uyanmasının nedenini tam olarak anlayamıyorsanız, bu faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Bebeğinizin tüm ihtiyaçlarının karşılandığını düşünüyorsanız ve hala geceleri sık sık uyanıyorsa, bu durumda alışkanlıktan uyanıyor olma ihtimali yüksektir.
Bebeğiniz Gece Uyanırken Nasıl Tekrar Düzen Sağlayabilirsiniz?
Gece uyanmaları ne kadar yorucu olabileceğini biliyorum! Peki, küçük çocuğunuzun uykusunu tekrar düzene sokmak ve ikinizin de daha iyi uyumasını sağlamak için ne yapabilirsiniz?
- Erken yatma zamanı, Sık gece uyanmaları, aşırı yorgun olan bebeklerle ilişkilidir. Yatma saatlerini erken tutun, hatta ilk birkaç gün veya bir hafta boyunca normalden daha erken bir saatte yatırmayı deneyin.
- Düzenli şekerlemeler, Bebeğiniz aşırı yorgunsa, şekerlemeleri sağlamak zor olabilir. Ancak, bebeğinizin iyi bir şekerleme yapmasını sağlamak, gece uykusunu iyileştirebilir.
- Uyandırma pencerelerini izleyin, Uyandırma pencereleri, bebeğinizin yorgunluk belirtilerini anlamanın anahtarıdır. Bebeğinizin uyandırma pencerelerinden emin değilseniz, araştırmalar yaparak bu konuda bilgi edinebilirsiniz.
- Tutarlı bir uyku vakti ve şekerleme rutini oluşturun, Tutarlı bir uyku rutini, bebeğinizin daha uzun ve kaliteli uyumasına yardımcı olabilir.
Bebeğinizin gece uyanmasına neyin sebep olduğunu anlamak ve buna göre hareket etmek önemlidir. Siz ve bebeğiniz arasında güvenli bir bağ kurmak, onların ihtiyaçlarını karşılamak üzerine kuruludur. Ancak, yanlış anlaşılmalar ve her gece bebeğinizin ihtiyaç duymadığı bir şeyle uyanmalarına yanıt vermek bu durumu daha da kötüleştirebilir.
Tutarlılığın önemini unutmayın! Bir yöntem hemen işe yaramıyor gibi görünse de, bu durumun zamanla düzelebileceğini aklınızda bulundurun. Değişim her zaman zaman alır. Hala bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili zorluklar yaşıyorsanız, yalnız olmadığınızı ve her zaman destek alabileceğinizi bilin.
”Bebeğin Uykuda Ağlaması” başlıklı içerik de ilginizi çekebilir.