Hava Çok Sıcak: Yenidoğan Bebeğime Su Vermeli Miyim?

Yenidoğan bebeklerin su ihtiyacı konusu, yeni ebeveynler için önemli bir merak kaynağıdır. Sağlıklı bebekler, dışarısı sıcak olsa bile tüm su ihtiyaçlarını anne sütünden ve/veya formülden karşılarlar. Bu nedenle, ekstra su vermek gerekli değildir ve hatta bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Bu makalede, bebeklerin su ihtiyacı hakkında detaylı bilgiler ve dikkat edilmesi gerekenler üzerinde duracağız.

Yenidoğanların Su İhtiyacı Var mı?

Yenidoğan bebekler, ihtiyaç duydukları tüm suyu anne sütünden alırlar. Bu nedenle, ekstra su verilmesi gerekli değildir. Küçük bebeklere su vermek, iştahlarını azaltabilir ve ihtiyaç duydukları besinleri yeterince almalarını engeller. Ek olarak, 6 aydan daha küçük bebeklerde bebeğe fazla su verilmesi, “su zehirlenmesi” olarak bilinen ciddi bir rahatsızlığa yol açabilir. Bu durum bebeklerde nöbetlere sebep olabilir ve oldukça tehlikelidir. En güvenli yöntem, bebeğinize sadece anne sütü veya formül mama vermektir. Fakat yenidoğan sürecini kapsayan ilk 6 aylık süreçte bebeğinizin idrar takibini sağlamanız gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında terlemeden dolayı bebekler su kaybedebilir ve bebeğinizin idrar rengi hafif sarıya çalabilir. Bu durumda en kısa sürede bebeğinizi uzman hekime göstermeniz gerekmektedir. Bebeğinize su vermeden önce mutlaka bebeğinizin doktoruna danışın ve formül mamayı her zaman paket talimatlarına göre karıştırın. Formül mamayı daha uzun süre kullanmak amacıyla fazla su eklemek, su zehirlenmesine veya zayıf kilo alımına neden olur.

Bebeğime Ne Zaman Su Vermeliyim?

Bebeklere 6 aydan sonra su vermek güvenlidir. Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin doğumundan itibaren ilk altı ay boyunca sadece anne sütü  ile beslenmesi gerektiğini vurguluyor. Bebekler, ihtiyaç duydukları tüm suyu bu şekilde alırlar. Ekstra suyun, riskli olabileceğini belirtiyor.

Bebekler Neden Su İçemez?

Sıcak bir yaz gününde bebeğinize bir yudum su vermek cazip gelebilir. Ancak, bu iyi bir fikir değildir. Anne sütü ve formül mama, bebeğinizi sağlıklı tutmak için yeterli su içerir. İnsan sütü yaklaşık %80 oranında su içermektedir. Bir bebeğin uzman hekim önermediği sürece su içmesi veya mamaya gereğinden fazla su eklenmesi gereksiz ve tehlikelidir. Çoğu yenidoğan bebeğin vücudu fazla su için hazır değildir.

Bebeğe Su Vermenin Riskleri

Mideyi Doldurur

Bebeklerin küçük mideleri vardır ve su, besin değeri taşımayan bir madde olarak bu küçük mideleri doldurur. Bu da anne sütü ve formül için daha az yer bırakır. Bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişme için ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve proteinleri alması engellenir.

Su Zehirlenmesi Riski

Bebeklere su vermek, vücutlarındaki hassas sodyum dengesini bozabilir ve bu da çok tehlikelidir. Yenidoğan bebeklerde fazla su alımı, bebeklerin kan dolaşımında bulunan sodyumu seyreltir ve “hiponatremi” adı verilen rahatsızlığa yol açabilir. Bu, nöbetlere, komaya ve kalıcı beyin hasarına dahi sebep olabilir.

Bebeklere Ne Zaman Su Verilmeli?

Genellikle bebeğiniz 6 aylık olduğunda, çocuk doktorunuz öğünlerine biraz su eklemeyi önerir. Bu, bebeklerin katı yiyeceklerle tanışmaya başladığı zamandır. Beslemeler arasında bol miktarda anne sütü vermeye devam edin. 6 aydan sonra bebeğinizin ek gıdaya başlaması ile uygun miktarda su vermeyi bir rutin haline getirebilirsiniz.

Yenidoğan bir bebeğiniz varsa ve ilk annelik deneyiminizse bebeğinizin elini veya herhangi bir şeyi ağzına koyması sizi tedirgin edebilir. Bu konu ile ilgili sizin için yazdığım ”Bebekler Neden Her Şeyi Ağızlarına Koyarlar?” başlıklı makaleyi incelemenizi öneririm. Bebeklerinizi sağlıkla büyütmeniz dileğiyle.

share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

BEBEK VE ÇOCUK DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER
BEBEKLERİN AĞLAMASININ SEBEPLERİ VE SAKİNLEŞTİRME YÖNTEMLERİ
Hamilelik
Aylara Göre Hamilelik
hamilelikte sık karşılaşılan sağlık sorunları
Hamilelikte Karşılaşılan En Yaygın Sağlık Sorunları
Bebeklerin Beslenmesinde Emzirmenin Faydaları Nelerdir?
Yeni Doğan Bebeklerde Saç Kesimi Ne Zaman Olmalı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hayata Yönelik | © 2024 | Hayata Yönelik Bilim-Teknik, Teknoloji, İnternet, Psikoloji, Sağlık, Eğlence ve Bilgi Blogu