Meditasyonun Bağırsak Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Farkındalık meditasyonundan derin nefes egzersizlerine kadar uzanan meditasyon uygulamaları, kasıtlı olarak bir rahatlama ve odaklanmış dikkat durumuna neden olur. Meditasyon biçimleri, binlerce yıldır birçok Doğu kültüründe mevcut olsa da, bu uygulamalar Batı kültürlerinde de giderek daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. Headspace, Sadhguru ve Mind gibi uygulamalar, dünya genelinde yüz milyonlarca kullanıcıyı bir araya getirmiştir.
Meditasyonun manevi faydalarının ötesinde, bu uygulamalar stresin azalmasına ve genel refaha yardımcı olan fizyolojik değişikliklere yardımcı olur. Örneğin, kalp atış hızının azalması ve kan basıncının düşmesi gibi olumlu etkiler, meditasyonun yaygın faydaları arasında sayılır.
Stres, bağırsak hareketliliğini, bariyer fonksiyonunu ve mikrobiyomu etkileyen iyi bilinen bir faktördür. Meditasyon, stres azaltıcı etkileri sayesinde, stresle ilgili bu değişiklikleri modüle ederek bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler. Meditasyon, bağırsak bakterilerinin dengesini yeniden sağlamaya, bağırsak bariyeri fonksiyonunu iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Ortaya çıkan araştırmalar, düzenli meditasyon uygulamasının bağırsak sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamaktadır. Yapılan bir çalışmada, 8 günlük bir Isha Meditasyon Samyama uygulamasının katılımcıların mikrobiyomu ve genel sağlığı üzerindeki etkisine odaklanıldı. Bu çalışmada, 564 katılımcının yer aldığı bu gelişmiş meditatif sürecin çeşitli kan lipitleri üzerindeki etkilerini ve bunların sindirimi ve dolayısıyla fiziksel ve zihinsel refah üzerindeki etkilerini keşfetmeyi amaçladı.
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometrik analizi sayesinde, geri çekilme sonrası katılımcıların, anti-enflamatuar, analjezik ve vasküler gevşeme özellikleri ile bilinen asilglisin seviyelerinin arttığı gözlendi. Ayrıca, gliserofosfokolinler, gliserofosfoetanolaminler, spesifik plazmalojenler, kolesterol esterleri, asilkarnitinler ve triaçilgliseroller/diasilgliserollerde bir azalma oldu. Bu, ateroskleroz riski ile ilişkili maddelerde bir azalmaya işaret etmektedir. Bu araştırma, Samyama programında öğretilenler gibi gelişmiş meditasyon uygulamalarının bağırsaklardaki lipid metabolizmasını olumlu yönde etkileme potansiyelini vurgulamaktadır.
288 denekle yapılan başka bir çalışmada, 50 günden fazla bir süre boyunca %60 çiğ gıda içeren bir vegan diyeti ile desteklenen gelişmiş bir meditasyon programının tamamlanmasından üç ay sonra bile faydalı bakterilerde bir artış bulundu. Bu çalışmada dışkı örnekleri 16sRNA dizilemesi ile analiz edildi.
Araştırma, daha sağlıklı bir zihnin daha sağlıklı bir bağırsakla nasıl etkileşime girdiğini belirlemede yalnız değildi. Tibetli Budist kesişlerin bağırsak mikrobiyomları ile ilgili bir çalışma yapıldı. Çalışma, potansiyel olarak daha düşük anksiyete, depresyon ve kardiyovasküler hastalık riskleriyle bağlantılı önemli farklılıklar buldu. Keşişlerin bağırsak mikrobiyomları, Prevotella ve Bacteroides gibi spesifik bakteri seviyelerinin artmasıyla zenginleştirildi. Ve bu deney sonucu da bulguları destekledi.
Yıllarca her gün Tibet Budist meditasyonu uygulayan keşişler, daha düşük seviyelerde kardiyovasküler hastalık belirteçleri ile birlikte anti-enflamatuar yolları ve daha iyi metabolizmayı teşvik edebilecek bir bağırsak mikrobiyom bileşimi gösterdiler. Çalışmanın sınırlamaları, küçük, tamamı erkeklerden oluşan örneklem büyüklüğünü ve gözlemsel doğasını içermesine rağmen, meditasyonun bağırsak sağlığını iyileştirme ve desteklemedeki potansiyel rolünü desteklemektedir.
Meditasyonun bağırsak sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak ve bu uygulamaları günlük rutininize dahil etmek, hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınıza büyük faydalar sağlayabilir.
Kaynak:
Dr. Balachundhar Subramaniam