HORLAMA PLAĞI
HORLAMA PLAĞI
Horlama Plağı (Horlama Apareyi) kişiye özgü olarak tasarlanıp ve uygulanan alt ve üst dişleri kapsayan tek parça bir plaktan oluşur. Buradaki hedef, hasta plağı taktığı zaman alt çeneyi önde ve aşağıda konumlandırıp üst solunum yolunu genişletir. Horlama Plağı (Horlama Apareyi) sayesinde bireyler hem daha rahat nefes alışverişi yaparlar hem de horlama sorunu ortadan kalkmış olur. Horlama Plağı (Horlama Apareyi) bu konu hakkında eğitim almış uzman bir doktor tarafından yapılır.
Horlama Nedir?
Horlama, uyku sırasında nefes alırken üst solunum yolundaki yumuşak dokular, küçük dil ve bademciğin gevşemesi sonucu hava yolunu daraltması ile ortaya çıkan sese denir. Bu darlık miktarı horlama sesinin de şiddeti ile orantılıdır. Bu durum burundaki bir patolojiye, üst solunum yolu sorunlarına veya yutak ve dil çevresinde olan bir daralmaya bağlı gerçekleşir.
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku apnesi (obstruktif sleep apnea), horlamadan bağımsız bir şekilde uyku durumunda nefes aralığının durması veya uzaması anlamına gelir. Solunumun durması 10 saniyeden fazla sürüyor ise hayati tehlike oluşturabilir. Uyku apnesi olan kişiler gün içinde konsantrasyon eksiği gibi problemlerden, dalgınlık, halsizlik ve yorgunluk şikayet ederler.
Uyku Apnesi Belirtileri
- Uyku sırasında huzursuzluk
- Ağız kuruluğu
- Aşırı terleme
- Uyku sırasında sık sık idrara çıkma
- Gün içinde sürekli uykulu olma durumu
- Dikkat problemleri
Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku apnesi şikayeti olan bireylerde ilk olarak teşhis için kesinllikle uyku apnesi testi yapılmalı. Polisomnografi adında olan bu test kişi uyku halindeyken bacak hareketleri, oksijen seviyelerinin ölçümü, kalp hızı, göz hareketleri, gibi durumları ölçer.
Test Sonucuna Bağlı Olarak Apnenin Şiddetine Göre;
- Horlama apareyi
- Ortognatik Cerrahi
- CPAP adı verilen oksijen maskesi uygulaması
- Uvulopalatoplasti gibi tedavi alternatifleri mevcuttur.